Om att skriva artiklar till Maltesen

Här hittar du information om vad man skall tänka på när man skriver artiklar till Maltesen. Det finns mycket att tänka på, hur bilder skall vara beskaffade, hur texten skall vara gjord och så vidare.

Text
Hur konstigt det än låter är grundregel nummer #1: Gör ingen snygg artikel med layout och bilder i Word! För att vi skall kunna sätta artikeln behövs separata bilder och text, ren text. Det första man måste göra med en komplett, satt artikel i Word är att plocka ut bilderna och det blir sällan riktigt bra.

Det bästa är alltså en Wordfil med text, ren text utan formatering mm och alla bilder separata och i tillräcklig upplösning. (Även en txt (Notepad Smile ) fil går utmärkt.

Foto, storlek
För att kunna tryckas behöver bilderna ha en viss storlek. Bilder som är gjorda för Webben, med t.ex. en storlek på 640 x 480 som passar för Webben räcker tyvärr inte till för tryck. För tryckning behöver bilden ha minst 300 dpi. Webb-bilden ovan, på 640 pixel x 480 pixel, ger i tryck en bild som är 640/300 inch = 5,3 cm bred och 480/300 inch = 4 cm hög. Och det är kanske inte riktigt vad du tänkt dig. Sad
Foto, format
Om fotona är hyfsat bra går det med jpeg, ju mindre komprimerad den är dessto bättre.

Om det krävs någon mer avancerad behandling av bilden är tiff (ev. komprimerad med en oförstörande komprimering) eller rå (raw) format att föredra. Men innan du skickar något i rå-format bör du kontakta redaktionen.

Bilder, streckfigurer
Ritar du streckbilder behövs det 1000 - 1200 pixlar per inch för att tryckresultatet skall bli bra. Här skall du absolut inte använda något format som komprimerar så att bilden ej går att återställa. I klartext betyder det att du ej skall använda jpeg utan tiff / gif istället. Även vektorgrafik-format går bra.
Bildtexter
Ha gärna med en liten text som förklarar vad respektive bild föreställer och vilka som är med på den. Glöm ej heller att ange vem som är fotograf, om du ej tagit bilden själv.