Överdrivna öl?

I samband med systembolagets senaste nyhetssläpp har jag funderat över en sak.

Jag tycker att mikrobryggerierna bara blir mer och mer extrema (USA värst såklart) det verkar inte finnas någon hejd på exklusiviteten med double, trippel, imperial, årgångar, lagring och dessutom vansinniga alkoholhalter och priser!

Själv tycker jag naturligtvis också att det är roligt att testa nya öl och ölsorter och gör det hela tiden. Men jag undrar om det inte börjar gå lite överstyr?
En sak som har fått mig att tänka i det här banorna är vad aftonbladets ölgubbe Göran Winbergh skriver. Han påpekar hela tiden vikten av att ölen är färsk och ofta förespråkar lageröl eller brittiska ale och verkar vara negativt inställd till lagring (som han kallar snobbigt) .
Kanske har det bara att göra med min egna lagerperiod som jag är inne i just nu med mycket tjecker och tyskar, mörka som ljusa.

Vad tycker ni andra? Är mikrobryggeriernas mer och mer extrema brygder bra eller har det gått överstyr? Jag själv är inte riktigt säker...

Ett öl är bara extremt på ett objektivt sätt. För en är det osmakligt, för en annan underbart. Balans är fint och gott, likaväl som en 18%-ig IPA från Kalifornien kan "blow your mind".

Jag tycker svenska mikrobryggerier väldigt långsamt tar upp den amerikanska trenden med profilerade öl. Antingen vill de inte eller så vågar de inte. Givetvis handlar det om pengar.

Ölandsölen är det enda ölen som imponerar på mig med med "nydanighet". Resten är balanserade öl, men knappast roliga.
Öl får gärna vara lite mer kul!

Tycker inte alls det gått överstyr. Jag har pratat med vinnördar som köat för vinpavor som kostat 4000 kronor styck. Valfriheten och mångfalden måste finnas även för oss öldrickare.
95 % av all öl som säljs på systembolaget är ljus lageröl. Det har mycket med tradition att göra. Medelsvensson köper samma öl varje vecka och är nöjd med det. Att intresset ökar och att bryggerier tar fram nya och mer spännande ölsorter ser jag bara som positivt. Någon måste våga så att allt inte blir stordrift och enkelspårigt. Våra mikrobryggerier i Sverige har inte ens en procent av systembolagets försäljning så nog finns det allt utrymme för mer. Jag hoppas att detta bara är starten!

Jo vars en är ju böjd att hålle mä om att det kan gå till överdrift med alla "påhitt". Men smaken som baken som sagt var.

Här föredras Pils och Ale i första hand. Man behöver då inta köa så ofta!

:beer3:

Hup Holland

Hej

Nej det tycker jag inte. Det ar bara roligt när bryggarna vågar att ta ut svängarna lite.Speciellt gäller det Nynäs bryggeri (Bedarö bitter) och Ölands gärdsbryggeri.(Token) De vågar brygga lite anorlunda öl. Nils Oscar bryggde en Rökporter som var otroligt god. Hoppas den äterkommer. Betäffande lagring,så är detta inget snobberi. Det är ju bara så att mörka överjästa
alemde lite högre alkoholstyrka bara blir bättre med tiden.

Nu nalkas snart våren och jag längtar efter att få prova Oppigårds Spring Ale som lanseras på Systembolaget den 1 Mars.

ÖL ÄR KULTUR

Vårliga hälsningar
Sven-David
Lund

Det här är ett intressant ämne, som är väldigt aktuellt iom senaste släppet; en dansk lager på 10,5%, Duvel som knappt har släppts utanför Belgien, och amerikanska Rogue Imperial Stout på mäktiga 11,6% och en flaska som ser ut mer som en pansargranat än en öl. Vi har onekligen hamnat långt från pilsnergubbarna i parken.

Man får tycka vad man vill om den utvecklingen. Själv tycker jag det är mycket trevligt att kunna köpa dessa ölsorter på Systembolaget, och ser fram emot att få öppna första flaskan Rogue IS om något år när den har fått "svalna" en aning!

Därmed inte sagt att alla mått måste vara rågade; jag tycker även att en öl som Brakspear Oxford Gold är mycket god med alla sina finstämda nyanser.

Göran Winbergh är tämligen löjlig när han kallar lagring snobbism. Han medger att ölen förändras med lagring. Då är det väl upp till var och en att avgöra när den är bäst. Att kategoriskt hävda att öl måste vara en färskvara är då bara löjligt tycker jag.

Själv gillar jag ofta det extrema på olika håll. De gånger jag inte gillar det tycker jag att det är kul att prova det. Att det skulle finnas för många säregna och egensinniga öl på bolaget kan jag inte alls tycka. Vilket inte hindrar att det finns många riktigt bra öl som inte sticker ut med annat än sin höga kvalitet. Och det är ju gott så.

Tro mig jag hade aldrig varit så intresserad så som jag är nu om det inte fans dom här "galna" ölsorterna , visst kan man dricka en ljus "piss" lager men en lagrad överjäst öl knäcker allt .

det finns så gott om undrjästa "piss" öl så att säga att det går till överdrift är en överdrift tvärtom så vill jag se mycket mer av den "här" trenden Smile

Men om jag skulle till en öde ö så valde jag troligen något mindre extrema öl att ta med mig. Nu slipper jag, tack vare Systembolaget, leva helt isolerad i min Mariestadsöken. Här runt Falköping dricks det stora mängder Mariestad Export. Den är (nästan) alltid fräsch men särskillt kul är det inte. Detta trotts att jag gillar den rent objektivt. Variation är viktigt. Personligen tycker jag att man tar ofta i för mycket med beskan.

Som någon uttryckte det innan. Ölen förändras i smak med lagring. Alltså är det upp till var och en om den blir godare eller inte. Själv sätter jag ett värde i själva lagringen. Det erkännerjag direkt. Att få planera sina inköp, gå ner i källaren, pyssla om flaskorna, flytta runt dom lite när en ny årgång ska in i källaren. Om jag kunde få tag på t.ex. Prize Old Ale från '02, '04 och '07 så skulle jag köpa dessa och spara till mina barns 18års dagar.

Snobberi föresten. Är inte det att hävda att man vet bäst eller att vara för fin i kanten för att smaka annat än den "bästa" ölen?

/Uffe

Öl är kultur
www.karlstromsmalt.se

Smak är något subjektivt så i Sällskapet Malte, och jag förmodar även Svenska Ölfrämjandet och de flesta andra ölföreningar, är vi väldigt noga med att poängtera att där inte finns någon rätt eller fel när man provar öl. Det viktigaste är snarare att man har ett öppet sinne och är beredd att prova olika ölsorter. Vad man sen tycker bäst eller sämst om i slutändan är egentligen orelevant.

Att då komma som Göran Winbergh och förringa vad några tycker om är ju snobberi om något. Jag kan acceptera att han själv inte gillar de extrema ölen eller att inte vill lagra öl, men att han inte respekterar mig för att jag gillar de ölen och har en ölkällare det accepterar jag inte.

Högt skum,

//Tomas Lindohf
Ordförande Sällskapet Malte
http://www.sallskapetmalte.org/

Högt skum,

//Tomas Lindohf

Dessutom så finns där skillnad på de rent fysiska förutsättningarna att känna smaker. Vissa människor är utrustade med fler smaklökar än genomsnittet, och dessa är ofta mer känsliga för extrema smaker och framför allt beska. Just denna variation uppträder oftare hos kvinnor än hos män, vilket kan vara en förklaring till varför många kvinnor har svårt för extremt beska öl.

Personligen så vet jag att jag har ett mindre känsligt luktsinne och smaksinne än min hustru, och då är det kanske inte så förvånande att jag är mer förtjust i extrema öl än vad hon är heller.

Högt skum,

//Tomas Lindohf
Ordförande Sällskapet Malte
http://www.sallskapetmalte.org/

Högt skum,

//Tomas Lindohf

Sidor