Kran eller Flaska

Som huvudrubriken säger Kran eller Flaska ? Vad föredrar ni att dricka på pubben , är det kranen som lockar eller är det flaskan som är bäst ?
Själv är jag en flask drickare men alla är olika

Om liknande öl finns både på kran och flaska så väljer jag nog alltid kran. Jag tror att det är godare, om det finns nån objektiv skillnad vet jag ej.
Men viktigare för mig är öltyp och bryggeri och vilken smak jag för ögonblicket söker, sen kan det bli flaska eller kran det spelar inte så stor roll.

Belgisk öl, typ trappister eller kloster och dylika, väljer jag alltid flaskan. Känns bara mera rätt. Kommer det till pilsner så inbillar jag mig att kranen oftare är helt fräsch vilket gör att man väljer dessa. Brittisk ale, FAT. Här pratar vi känsla även i de kylfiltreradepastöriseradesöndervridnamassproducerade som troligen inte tjänar något alls på att ligga på fat. Men känslan finns där.

I övrigt så får man nog hålla med föregående talare. Känner jag för en bitter och dom inte har någon på fat så väljer jag flaskan.

/Uffe

Öl är kultur
www.karlstromsmalt.se
gronahuset.wordpress.com

Jag brukar alltid kolla in vad som finns på fat innan jag kollar in kylen. Vet inte varför men jag antar att det är pga att det känns roligare att dricka från fat på krogen. Flaskor har man ju hemma. Fast i slutändan är det alltid vilka sorter det finns som avgör. Men om en sort finns på både fat och flaska väljer jag nog fatet!

Vet inte om det bara är jag men jag tycker att vilket glas man får ölen i spelar stor roll. Det värsta som finns är när man beställer en öl som kräver ett visst glas t.ex en veteöl också får man ett rakt glas med spendrupslogga! Sånt förstör känslan helt nästan helt och hållet! Hur svårt kan det vara att ha rätt glas till de öl som man säljer? Nu gäller det här iofs de mindre ölinriktade krogarna.

Sedan har vi också hur ölen hälls upp från fatet som en faktor men det kanske blir för mycket offtopic..?

Här i Finspång fick jag för ett tag sen Blå Chimay serverat i ett pintglas märkt ÅBRO!
Och på fat fanns det inget av intresse.

Såna saker är några av orsakerna till att jag sällan dricker öl på lokal....i Finspång.

Jag är väl ungefär likadan: Först går jag noga igenom pumparna, sedan kylen om jag inte hittar något intressant på fat.

Det känns ofta som om fatölen skiljer sig en aning från flaskvarianten: De kan vara aningen mer humlade, ha aningen mindre kolsyra eller lägre alkoholhalt. För de flesta är det bara en känsla, för enstaka dokumenterat (ofta engelska bitters/special bitters/pale ales).

--
Den största svenskspråkiga ölbloggen? Ofiltrerat

Tänker svara lite hejvilt på era svar , alla verkar vara överens om att fat e alt nr1 , har ni någonsin tänkt på att om ett fat ska vara riktigt frächt så måste krogen/puben sälja minst 1fat var 1-2 dagar så om vi säger att krogen har 20 fatöl så kan jag garantera att dom inte säljer så mycket av varje o då är fatet inte frächt längre , normalt så spolas anläggningen 1gg i månaden o det bidrar till att det blir avlagringar i slangarna , Och ang glas så håller jag med om det som skrivs här ovan men att ha varje glas till varje ölsort funkar inte på mindre krogar/pubar "utrymme" krävs ju o det kan man inte alltid tillhandhålla , men att servera en Chimay i spendrups glas är utom all kritik själv så jobbar vi med vinglas då om ölen inte har sitt glas o det e faktist acceptabelt.

Flaska är såååå mycket frächare än fat kan jag lova er men som sagt smaket är ju individuellt och jag som krögare föredrar ALLTID flaska före fat om det nu inte finns flaska då kör jag fat ...

Men det finns ju alltid undantag när det gäller fat o det är dom typiska brittiska ale´n som serveras på fat e mycket bättre än flaska , Guinnes är ett perfekt exempel smakar blask på flaska men mera på fat , tyska lager dricker man helst på flaska och belgare medans en brittisk stout på fat ..

Krogen behöver inte ha ett glas för varje ölmärke utan ett för varje ölsort och då utan loggo så att flera olika ölmärken kan användas till samma glas.
Det krävs inte så många varianter om man räknar efter. Pintglas eller cylinderformade glas täcker i stort sett alla lager och brittiska ale/stout, ev. bägare till lagern. Veteölglas till veteölen såklart. Någon form av kupa till starka belgare, barley wine, imperial stout osv. Sedan kräver naturligtvis vissa ölmärken speciella glas som Kwak, Hoegaarden Witbier med flera...

Jag tycker faktiskt det är fruktansvärt irriterande att bli serverad en öl i fel glas, form eller loggo! Hemma är jag skitnoga med det här! Kanske lite löjligt..?

att ha varje glas till varje ölsort funkar inte på mindre krogar/pubar "utrymme" krävs ju o det kan man inte alltid tillhandhålla

Jodå, varför skulle det inte funka? Även på mindre krogar är rätt glas absolut inget orimligt krav. Brist på utrymme är knappast förklaringen. Det är nonchalans eller okunskap det handlar om.

/H.

Om vi utgår från min krog så har jag veteöls glas , brittisk pint glas , Lageröls glas o Vinglas till dom belgiska ölsorterna , Jag vill absolut ha glas till alla sorter men har inte platts i baren har ca 60 olika flasköl o det e väldigt trångt i baren ska du veta , hälsa på någon gg så får du se vad jag menar , finns i pubblistan " sorbon i bromma sthlm" så kommer du att förstå vad jag menar

Jag kan ingenting om fatölshantering i praktiken, men vet samtidigt att jag bara enstaka gånger av flera hundra tillfällen fått fatöl som smakat dåligt. "1-2 dagar" låter väldigt lite, till och med för att levande real ale-cask. Varifrån kommer den siffran? I alla fall de krogar jag brukar besöka spolar rent oftare än "1gg i månaden", snarare varje vecka. Fast det kanske varierar mellan olika ställen?

PS: Jag brukar beställa köttbiten på krogen Well Done också.

--
Den största svenskspråkiga ölbloggen? Ofiltrerat

Sidor