Inlagt av Sa_ma som
Jag skulle vilja få lite tips och råd av er erfarna öldrickare om ölprovning. Vi är sju stycken grabbar som kommer prova öl en gång i månaden. Vår tanke är att avsmaka 7 sorters öl i varierande prisklasser och mängd. Beroende på öl kommer vi få ca 250 ml/pers - 400 ml/pers. Till detta kommer serveras tilltugg som mörkchocklad, salta pinnar, kex osv.
Låter detta som en bra kväll? Hur bör man rangordna ölen? Hur bör man dricka dem? (en i taget, hälla upp 2 samtidigt eller fler)??
Alla tips och råd kommer förbättra våran kväll så jag hoppas på svar!
//
Sanny
Denna?
Det är nog denna sida du syftar på:
http://www.svenskaolframjandet.se/provningar
--
Thomas Nilsson
Sa_ma svarade Permanent länk
Där var inte många i
Där var inte många i Skåne
Sanny
Sa_ma svarade Permanent länk
Jag bor i Malmö men
Jag bor i Malmö men besöker Stockhom ett par gånger om året så jag kontaktar kanske dig inför nästa besök.
Sanny
Förstaprovning
När jag kör "förstaprovning" för ett sällskap brukar jag helt enkelt gå igenom grunderna om öl, och kör med "enkla" och stiltypiska exempel på olika öltyper. Och i enlighet med de ordningsregler som tidigare berättats om här.
Även de som kan lite mer om öl brukar uppskatta det här, det är oftast någon sort som inte provats, eller någon smak som inte noterats.
Här kommer affärshemligheter:
Vitt bröd och vatten mellan ölsorterna. Ibland har jag med lite het ölkorv för att demonstrera hur humlebeska och chili jobbar mot och med varandra. Till belagaren en ost (port salut?), fransk senap och sellerisalt.
Det brukar vara lagom med 1½ dl av varje sort utom Chimay där 1 dl räcker.
En provning brukar ta 2-3 timmar.
--
Den största svenskspråkiga ölbloggen? Ofiltrerat
Sa_ma svarade Permanent länk
Tack för dina tips! Såg ut
Tack för dina tips!
Såg ut till att vara en bra och genomtänkt lista på öl den där.
Tipsen kommer väl till pass
Sanny
Sa_ma svarade Permanent länk
Det skulle var trevligt att
Det skulle var trevligt att berätta lite om öltyper osv som du nämner ovan. Vet du möjligtvis var man hittar bra information. Någon lätt och tydlig sida skulle vara bra!
Sanny
Variation
Det är mumsiga öl du valt ut, dock inte helt nybörjaröl, men gott! I fortsättningen är ett tips att välja tema för provningarna osm exempelvis ljus ale/bitter, amerika, svenska mikrobryggerier etc. Det man ska komma ihåg när man kombinerar mat och dryck är att matcha smaker - söt öl=sött till, torr pilsner=inget sött osv... prova gärna en söt (frukt)öl till osten och lägg osten mellan pepparkakor!
Smaklig provnning!
Sa_ma svarade Permanent länk
Tackar! Vi kommer ha olika
Tackar!
Vi kommer ha olika teman i framtiden så tacksam för tipsen.
Känns som det svåraste kommer att bli kombinationen med tilltugget men det blir bättre i framtiden. Ska dock tänka på dina tips!
Sanny
Sa_ma svarade Permanent länk
Betygsättning.
Vi kommer givetvis köra med betygssättning. Vi kommer enskilt sätta betyg på ett blad man kan ta med sig hem. (så man kommer ihåg för personligt bruk) Sen kommer vi även räkna ut medelbetyget och sätta dessa i en pärm som tillfogas vår "ölklubb".
Min fråga är, vilket betygsystem är bäst. Jag har tidigare varit på whiskey provningar och där har dom oftast 1-99 där man kan identifiera sig med en mening kopplat till betyget. EX. 0-7- skulle aldrig ens bjuda min värsta fiende. 50- 57- godkänd men inget speciellt, 95-99 - legend status. osv. 1-5 känns lite lättare! Hur gör ni som driver provningar?????
Sanny
Samuel F svarade Permanent länk
Först svar på din fråga
Först svar på din fråga gällande mina ölprovningar... De är i allra högsta grad lekmannaföreteelser, men ett trevligt sätt att träffas!
Vad gäller betygsättning så har jag, fram till nu, haft Svenska Hembryggarföreningens domarprotokoll som grund. Detta innebär följande kategorier:
Doft (12 p), Utseende (3 p), Smak (20 p), Fysisk känsla i munnen (5 p) samt Drickbarhet/allmänt omdöme (10 p). Totalt 50 poäng således.
Med tanke på att vi vid våra provningar uteslutande är glada amatörer med olika tolkningar av vad poängen kan innebära har vi gjort så att var och en sätter "placeringspoäng" på sina öl efter att man räknat ut respektive slutsumma... Den av mina öl som fått högst poäng får då 10 p, tvåan får 8 p trean 6 p, fyran 5 p, femman 4 p osv. Dessa poäng utgör sedan grunden för det gemensamma slutresultatet.
Ett annat system, som jag överväger att prova, hittade jag i boken "Allt du behöver veta om Öl". Där används följande kategorier:
Utseende/färg/skum (1-10 viktas med 1), Doft/arom (1-10 viktas med 2), Smak (1-10 viktas med 3), Eftersmak (1-10 viktas med 3) samt Totalintryck (1-10 viktas med 1). Totalt 100 poäng.
Är självklart medveten om att det finns fler sätt och du lär säkert få fler tips. Det viktgaste är väl att man hittar ett system som man trivs med själv!
Sidor