Första rapport från SBWF

Den femtonde upplagan av Stockholm Beer & Whisky Festival drog igång den 28 september. Som vanligt finns det en hel del nyheter. Den här gången får de som älskar cask condioned ale sitt lystmäte.

Oliver Twist har i samarbete med brittiska ambassaden en monter med idag Wickwar, Okells och Adnams.
Adnams är ett anrikt bryggeri som ligger vid Sole Bay. Där var det 1672 ett slag mellan flottorna från England och Holland. Till 300 årsminnet togs det fram ett öl, Broadside (bredsida), som finns än i dag och som finns på Nacka Strand. Det finns dokument som säger att det har bedrivits bryggeriverksamhet där sedan 1345. 1872 tog George och Ernest Adnam över. Adnams håller stenhårt på kvaliteten och envisas med att använda maris otter-malt, som är den dyraste.
Okells är något så ovanligt som ett bryggeri på Isle of Man. Isle of Man är en helt självständig ö som bara har en sak gemensam med det Förenade Kungadömet, statöverhuvudet. På Man gäller Manx Brewers' Act som motsvarar reinheitsgebot. Bryggeriet har 56 pubar på Man och fyra på fastlandet. På SBWF finns Maclir, en veteöl, och Doctor Okells, en IPA. Produktionen är 15 tusen hektoliter om året.
Ungdomen i sammanhanget är Wickwar. Det grundades så sent som 1990 i tunnbinderiet till det gamla bryggeriet Arnold, Perrett & Co. Flera av ölen kommer från det bryggeriet. Ett heter just Mr Perretts Traditional Stout och är exakt det. Höjdaren är väl annars Station Porter, en riktigt traditionell lite sur porter. Adressen är The Old Brewery, Station Road i Wickwar nära Bristol.
Det finns flera debutanter bland utställarna. Monks Café och Café Duvel är med för första gången. Andra nykomlingar är Dugges och Sigtuna Brygghus. Sigtuna Brygghus måste vara det nyaste kommersiella bryggeriet. Det startade så sent som i våras i Arlanda Stad. På SBWF finns såväl Humle-Hildas Altbier som Gas-Jannes Golden Ale, en kölsch, som Biskop Stefans Kalk, en veteöl. Sedan någon vecka tillbaka finns de förstnämnda på Flying Scotsman Inn. På måndag kommer de in på beställningssortimentet på systembolaget. Alla tre ölen är anmälda till tävlingen. Man kan faktiskt säga att Håkan Lundgren har fyra öl i tävlingen. Det fjärde är dock inte hans längre. Det är Lundgrens Lager.
Fler rapporter följer (peppar, peppar) på söndag med nomineringarna och efter prisutdelningen nästa vecka. Den som vill ha hela bilden bör nog också läsa Maltesen. Artikeln där kommer nog inte att vara bara en kopia av det jag skriver här.
Lars Bergvall

Kommentarer

Detta låter inte illa alls. Vi ser fram emot fortsättningen. Adnams kan man ju avnjuta på burk som finns på bolaget, men inget går upp fatlevererat vilket våra kamrater kunde bekräfta efter sitt London besök.

:beer3:

Hup Holland

Det var många som saknade en mässkatalog i går. Jag skrev och frågade och fick detta svar från projektledaren Marianne Wallberg:
- - -
Då en mässkatalog blir gammal innan den ens kommit i tryck, så har vi i år alla utställare och dess produkter på vår hemsida.

MVH

Marianne
- - -
Så det gäller att själv skriva ut listan från hemsidan - många sidor blir det.