Öltorget

Under en tid har jag varit medlem på Öltorget. (www.oltorget.nu)
Jag har börjat att betygsätta en del öl. I första hand kommer jag att
inrikta mig på öl från svenska och utlänska kvalitetsbryggerier men
även standard lagers från svenska och utlänska bryggerier. Vad tycker
ni andra Ölfrämjare om forumet? Finns det fler Ölfrämjare som betygs-
sätter öl där? Tacksam för synpunkter.

Sven-David Svensson
Lund

För tillfället verkar jag ha problem att nå www.oltorget.nu, men det jag minns är att det var en schysst sida med många recensioner/betyg. Problemet för mig var fokuseringen på enbart systembolaget samt hur stängt det var för inmatning av nya uppgifter.

De var två av anledningarna till att www.valv.se drogs igång, att det fattades en öppen databas som vem som helst kunde bidra till, lägga till nya uppgifter och ladda upp fotografier. Detta har nu lett till att vi har över 45000 produkter (Där dock omkring 33000 är öl och resten whisky, vin, etc). Således är vi Sveriges största alkoholdatabas men har ännu inte flest medlemmar. Men det strömmar in med jämna mellanrum Smile

mvh
/Martin

...så har ju Öltorget skapat sitt eget innehåll medan Valv ogenerat verkar kopiera sitt innehåll ur andras databaser utan att fråga.
Inte särkilt svårt att skapa en omfattande databas då...

Nja, det håller jag inte med om. Vi som driver valv.se har inte kopierat något upphovsrättsskyddat material överhuvudtaget.

Det jag tror du syftar på med "kopierat" är produktnamn, producentnamn, producentstad/land och alkoholhalt, men detta är uppgifter som ifall de var upphovsrättsskyddade skulle tillhöra producenterna själva och ingen annan. Dessa skulle jag klassa som varumärken, d.v.s att de ger ett skydd mot att någon annan skulle lansera en produkt med samma namn men som inte gäller upphovsrättslagen. D.v.s andra får använda namnet när de talar om produkten, skriver om den, etc.

Vad gäller bildmaterial så har vi själva endast lagt upp foton och bilder som vi antingen fått direkt tillstånd att lägga upp eller fått via pressmaterial och liknande. Plus flickr i vissa fall då bildlicenserna tillåtit det. I alla dessa fall har noggranna bildlicenser bifogats bilderna som bildtext. Detta är faktiskt något som inga av de övriga databaserna gör, med undantagsfall iglaset.se när de använder Magnus Barks foton.

Ifall valv.se innehåller stulet upphovsrättskyddat material så är det antingen användargenererat och missat av våra moderator-funktioner, eller så är det ett genuint misstag (i vissa fall kan t.ex. foton varit upplagda bland pressmaterial utan att ha en licens som är förenlig med återanvändning) Jag vore tacksam för rapportering av material som är upphovsrättsskyddat och använts på valv.se otillåtet, så att kan moderera bort det.

Jag har inte anklagat er för att ha kopierat upphovsrättsskyddat material eller ha gjort något annat otillåtet.

Däremot har ni kopierat information (med fel och allt) från andra databaser. Sedan skryter ni om mängden information ni har, samt att detta gör er bättre än en annan databas.

Visst, liksom wikipedia och i princip alla andra öppna databaser så finns det fel att hitta. Om jag dricker en öl som inte finns på valv, och inte hittar vettig info på bryggarens hemsida eller google via en enkel sökning, så är det väldigt enkelt att falla tillbaka på att läsa vad som står på ratebeer, beeradvocate, wikipedia eller någon annan internetkälla och skriva in det i add-product-rutan. I en perfekt värld skulle jag ringt eller mailat producenten och frågat.

Felen åtgärdas dock långsamt men säkert, och det är ju alltid något.

Sen kan jag lägga till en ursäkt om det lät som att storleken automatiskt gjorde oss bättre än alla andra. Jag ville bara framföra att valv.se är ett alternativ där ute. Vi har inte flest ratings eller medlemmar, och det gör att våra algoritmer ger betygsrekommendationer med mindre statistik att backa upp dem.

Nästa gång ska jag uttrycka mig lite mer ödmjukt.

mvh
/Martin

Hade det varit så att man kopierat data från de öl någon provat från andra siter så hade det varit en sak.
Nu är ju hela Ratebeers svenska databas kopierad rakt av, oavsett om ölen slutade tillverkas för 10 år sedan.
Detta har skett utan någon källhänvisning eller förfrågan.

Det är en kul grej ni gör, men detta kunde skötts snyggare...

Ah, jag ser vad du menar med de gamla Svenska bryggerierna.

Bortförklaringen är att jag och ett par medlemmar i början av Valvs livstid var lite för ivriga med att (manuellt) mata in det svenska ölbeståndet, vilket inkluderade att lägga in produkter som inte hade någon annan källa än ratebeer (och din egen öllista som ursprungskälla).

Förbättringen får bli att jag tar på mig att gå igenom just de historiska svenska bryggeriernas gamla produkter och lägger till info om ursprungskällor till uppgifterna. Det blir bra dels för att credit ges där credit bör ges, och att det ger valvs användare mer info/fakta att förhålla sig till Smile

mvh
/Martin