"Kort" användarhandledning för Svenska Ölfrämjandets hemsida

Nya ämnen hamnar längst ner!
På denna sida hittar du en liten användarhandledning för våra sidor. Alltså vad man kan göra och hur man gör det. Allt här förutsätter att du har loggat in. Dina personliga funktionerna hittar du ute till vänster under ditt användarnamn.
 • Alternativet "Mitt konto" använder du för att ändra dina inställningar. Under fliken "editera" mitt på sidan kan du byta lösenord mm. Där kan du även lägga till ytterligare funktioner / menyer som placeras längs sidorna. Du ser även när ditt medlemskap går ut. Slutligen kan du kontrollera om ditt personliga kontaktformulär är aktiverat här.
 • "Lägg till innehåll" är där du klickar när du vill skapa något nytt innehåll på siten, t.ex. lägga till en ny pub eller starta en ny diskussion. Det enda som du inte skapar här är "kommentarer". Det gör du istället under den punkt du vill kommentera. Tips om hur du kan göra din text roligare hittar du under inmatningsrutan. Behöver du ytterligare information finns den en länk "Mer information om formateringsmöjligheter".
 • Ett annat sätt att hitta information är att söka på den text du letar efter. Det gör du via Sök. Notera att du måste vara inloggad för detta skall fungera
 • "Logga ut" klickar du på när du är klar med det du vill göra. Genom att klicka hindrar du andra att kunna göra något i ditt namn från din terminal.
 • Under rubriken Genvägar hittar du..., genvägar till olika sidor på siten.
  • Länken ute till vänster som heter "Nytt på sidorna" är mycket användbar för att snabbt se vad som är nytt sedan man senast var inloggad. När man har loggat in så blir alla nya bidrag som man inte tittat på markerade med en röd upplysning. Om det är ett inlägg som har fått en eller flera nya kommentarer så finns istället antalet nya kommentarer angivet. Det går även att sortera på olika rubriker.
  • Genvägen Anmäl dig tar dig till alla anmälningsformulär och andra formulär för den delen, på siten.
  • Under "Användarhandledning" hittar du ett antal undermenyer som kan ge dig tips om hur du gör olika saker. Dessutom finns det en förklaring till hur "Medlemsaccess" fungerar på dessa sidor.
  • Vår sammanställning över Svenska bryggerier hittar du under länken "Bryggerier". Du kan även se dem på en karta.
  • Klickar du på "Diskussionsgrupper" kommer du till en sammanställning över vilka olika ämnesområden det finns att diskutera.
  • Under "Kalender" hittar du en kalender med våra olika aktiviteter.
  • Medlem är den som har betalt medlemsavgift. Är du endast registrerad som användare på hemsidan är du inte medlem.

   Letar du efter protokoll från styrelsemöte eller årsmöte mm skall du klicka på "Medlemssidor". Notera att det är bara du som är medlem som kommer åt sidorna.
  • "Publistan" tar dig till, just det, publistan. Här hittar du även länk till vår pubkarta.
  • Under "Shoppen" hittar du bilder på de flesta av de prylar du kan beställa från oss.
  • På länken Webbkarta får du en bild över allt innehåll på siten. Kan vara bra när du inte hittar det du letar efter. För dig som är lite mer rutinerad på nätet finns här RSS-länkar till olika delar av sajten. Dessa är bra då du bara vilja följa vissa av trådarna här.
  • Under "Öllänkar" hittar du länkar grupperade i olika områden.
Ute till höger har vi samlat lite olika länkar som du förhoppningsvis har nytta av. Här finns:
 • Överst finns lite allmän information om Svenska Ölfrämjandet.
 • Kontakta SÖ. Här hittar du olika formulär som du använder när du vill komma i kontakt med olika funktionärer inom Svenska Ölfrämjandet. Ditt personliga kontaktformulär hittar du däremot till vänster.
 • Översikter av vad som händer i SÖ och på siten.
 • Samt några användbara externa länkar.
Lite praktiska tips

Saknar du något så lägg till en kommentar till denna sida. När det du frågar efter finns inlagt tar jag bort kommentaren.

Språkbruk, personangrepp mm
Otrevligt språkbruk, otrevliga påhopp på personer eller liknande orsakar omedelbar avstängning. Regeln är: Omedelbar avstängning därefter övervägande. Protester mot avstängningsbeslut kan lämnas in till styrelsen för SÖ och tas upp på nästa ordinarie styrelsemöte.
Länkar
Se följande sida om hur det fungerar.
Diskussioner och Kommentarer
Använd endast "kommentar" om ni vill kommentera det som redan skrivits. Speciellt under "diskussioner" kan det lätt bli lite förvirrat. Vill man starta en ny diskussion använder man inte "lägg till kommentar" utan alternativet "diskussionsämne" under "lägg till innehåll". Glöm ej heller att välja rätt grupp, alltså "Bryggeribesök" / "Frågor om Webben" / "I glaset" osv. så att man lätt kan förstå vad det handlar om. När det sedan blir lite mer diskussioner som pågår samtidigt vill man inte behöva titta igenom alla grupper för att hitta det man letar efter :-( Det är inte så svårt som det låter :-)
RSS flöde
Du som använder Firefox kan använda länken nere till vänster för att få så kallade "Live bookmarks" eller på svenska "Aktiva bokmärken". Detta innebär i korthet att dina bokmärken i Firefox automatiskt uppdateras när något nytt läggs till på vår hemsida. RSS länken heter http://www.svenskaolframjandet.se/feed.rss [Valid RSS]
"Läs mer"
När man först kommer till vår site hamnar man ofta på första sidan. För att vi skall få plats med mer information där lägger vi endast ut några få rader av varje notis. Om det finns mer att läsa avslutas texten med "Läs mer". Om du klickar på denna text får du upp resten av notisen.
"granska kommentar innan publicering"
Man måste klicka två gånger för att få en kommentar publicerad! När ni skrivit in en kommentar finns det bara ett alternativ att välja på, nämligen "granska kommentar innan publicering". Man måste först trycka på detta för att få se hur sin kommentar kommer att se ut. När man gjort det får man två alternativ att välja på: "granska kommentar innan publicering" och "publicera kommentar". Tryck på det sistnämnda för att få kommentaren publicerad så att alla kan läsa den.
inloggningsproblem
Inloggningsproblem beror ofta på att dina cookie-inställningar är för restriktiva. Nu rekommenderar vi inte att du sänker din säkerhetsnivå. Istället föreslår vi att du lägger in ett undantag för domänen svenskaolframjandet.org:
Om du har dina "Sekretess" / "Privacy" inställningar under "Internet alternativ"/"Internet Options" inställda på "Mellan" / "Medium" eller högre sekretess kan du vara berörd. Enklaste lösningen är att under "Webplatser redigera" / "Sites..." lägga till svenskaolframjandet.org och göra "Tillåt" / "Allow". När du har lagt till undantaget kan du behöva ta bort din gamla cookie för att det skall börja fungera.
e-postadresser
Det finns, förhoppningsvis, ta i trä, inga e-postadresser synliga på siten. Detta för att vi inte skall få en mängd spam. Behöver du komma i kontakt med någon använd de formulär som finns under "Kontakta SÖ" och i samband med att du anmäler dig till olika saker. Behöver du ett formulär till något kontakta Webmaster. (Jag tar mig även friheten att byta ut alla e-postadresser jag hittar på siten till formulär. Ni kommer att tacka mig :-) ) Adresser till funktionärer hittar du som är medlem här. Behöver du få folk att kontakta dig rekommenderas att du använder ditt "Kontaktformulär" istället för att skriva din e-postadress.
Copyright
Tänk på copyrighten när ni hittar artiklar på webben. Kopiera inte in texten utan länka till den istället.
Korspostning
Korspostning, dvs att samma text skrivs in på flera ställen gillar vi inte. Administrator kommer att misstänka att du skrivit in samma sak flera gånger av misstag och ta bort de överflödiga kopiorna, första gången!
Medlemsaccess
Medlemmar i Svenska Ölfrämjandet har som inloggade tillgång till ytterligare information på dessa sidor. Det enklaste sättet att hitta den är att använda funktionen "Nytt på sidorna" ute till vänster i meny när du är inloggad. Där ser du allt som du har tillgång till. Nya saker har en röd liten prick eller så står det "x antal nya saker".

Medlemsinformationen kan finnas överallt. Startsidan kan ha extra notiser. Det kan finnas extra aktiviteter i kalendern, det kan finnas nya inlägg i speciella diskussiongrupper. Till slut så kommer du åt alla saker på medlemssidan.

Ett hänglås först på titelraden påminner dig om att det är en sida med begränsad tillgänglighet.

Vad styr medlemsaccessen?
Här hittar allt om medlemsaccess och vad som styr den.
Kontaktformulär
Det finns numera ett kontaktformulär för varje användare. Du hittar ditt eget via "Mitt konto". För att andra användare skall kunna nå dig måste du acceptera att de får använda det. Grundinställningen är numera att du accepterar det. Vill du låta andra nå dig måste du checka att ditt formulär på din inställningssida längst ner är aktiverat.

Värt att notera är att för att andra användare skall kunna nå dig måste de vara inloggade. De kan inte heller se din epost adress förrän du svarar på något meddelande som skickats till dig. (De ser alltså inte din adress även om de kryssar i "Skicka en kopia till mig")

Numera kan man inte se sitt eget kontaktformulär. Detta har man gjort för att hindra att formuläret används för att skicka spam.

Captcha
Vi använder numera en Captcha för att kunna registrera en ny användare eller begära ett nytt lösenord. Fungerar det inte första gången försök igen tills det går.

Jag vet att inte alla gillar dem men tyvärr är det ett nödvändugt ont. Det finns automatiska robotar som försöker registrera sig i tron om att de skall kunna använda vår site för att sprida SPAM.

Statistik
Senaste statistiken över sitens besökare finns inte alltid här.
Bilder i notiser
Du hittar all information om bilder i notiser här.
Formatering av inmatad text
Om du klickar på "Mer information om formateringsmöjligheter" under "Brödtext", alltså rutan där du skriver in din text får du upp följande hjälpruta. , Vissa av er :-) måste först klicka på den blåa länken "Inmatningsformat" under samma ruta innan ni ser "Mer information om formateringsmöjligheter".
pdf-filer
Vi försöker se till att alla dokument, typ protokoll, blanketter mm, som inte går att läsa direkt i din webläsare finns i pdf-format. De flesta webläsare kan hantera det direkt. Annars finns det många gratisprogram som gör det både för Linux, Mac och Windows. Denna länk är den som brukar användas för att hitta en läsare, men notera att Svenska Ölfrämjandet inte tar något ansvar för problem eller säkerhetsrisker med den. Det finns även andra program.
Gamla kommentarer
Diskussioner som är äldre än 3 månader stängs med automatik för vidare kommentarer. Detta för att uppmuntra till nya diskussioner.
Taggar
Det går numera att tagga diskussionerna med godtyckliga taggar. Detta för att hitta dem lättare. Så välj gärna beskrivande enkla taggar. :) När du skriver in en tagg kommer redan använda taggar att föreslås automagiskt. Skillnaden mellan taggar och diskussionsgrupper är att diskussionsgrupperna bl.a. används för att bestämma vilka som får komma åt att läsa dem.