Länkologi; länkar, hur det fungerar och hur man skriver dem?!

Det finns lite olika sätt att skriva in länkar på. Det finns det enklaste sättet men inte alltid snyggaste och så finns de mer sofistikerade. "Vanliga användare" behöver bara, om de är nyfikna, titta på "Enklast" nedan. Resten är överkurs.

Enklast
Skriv bara in länken rätt upp och ner. Detta sätt rekommenderas för de flesta fallen då det är en extern länk. Alltså en länk som pekar till en sida som inte ligger på vår site. Länken justeras automagiskt till så att den öppnas i ett nytt fönster. Är länken lång ser man ett par prickar på slutet.
Länkar i löpande text
Alltså en länk som inte ser ut som en länk men som fungerar som en länk. Dessa måste skrivas på följande sätt för att öppnas i ett nytt fönster.

<a href="http://lanken_som_du_vill_visa" title="Denna text visas när musen sätts på länken" target="_blank">Detta är texten man ser</a>

target="_blank" på slutet gör att länken öppnas i ett nytt fönster.
Alla länkar på "officiella sidor" och "Startsidan" skall ha detta utseende.
Interna länkar
Alltså länkar som pekar till vår egen site. Eftersom siten heter tre olika saker http://www.svenskaolframjandet.se, http://www.svenskaölfrämjandet.se och http://www.svenskaolframjandet.org och man bara är inloggad på en åt gången behöver man göra på följande sätt

<a href="/node/1254" title="Denna text visas när musen sätts på länken">Detta är texten man ser</a>

Notera alltså att man inte skall skriva något domännamn och http (alltså utan http://www.svenskaolframjandet.se, http://www.svenskaölfrämjandet.se eller http://www.svenskaolframjandet.org) samt att man börjar länken med det inledande "/". Det skall inte heller vara något "target" eftersom man fortfarande befinner sig på vår site.
Sidor med eget namn
Det finns ett antal sidor på sajten som har ett eget namn. Till dessa länkar man med det egna namnet

<a href="/handledning" title="Denna text visas när musen sätts på länken">Detta är texten man ser</a>

Även här gäller ingen domän och en inledande "/" samt inget "target".