Lagra julöl ("mörk" öl) i flera år?

Kan man _generellt_ lagra julöl ("mörk" öl) i flera år?
Isf gäller det "alla" typer av julöl, även standarsprodukter som "Spedrups Julöl"?
Om inte, vilka öltyper eller märken står sig bra i lagring och hur länge (år)?

Ex är Christmas Ale från anchorbrewing.com årtalsmärkt och Carlsberg Semper Ardens Christmas Ale kan enligt vissa uppgifter stå sig i 5 år?

Som amatör i lagringssammanhang (jag och kanske du ctd) är det bäst att gå på bryggarens bäst-före-datum. Anser bryggaren att ölet tål lagring i 6-7 år (en del Nils Oscar) så tror jag på det; står det bara 6 månader försöker jag finna mig i det. En marginal finns naturligtvis om man lagrar mörkt och svalt. Överjäst jul-ale, t.ex. Jämtlands, brukar jag spara ett år, den håller bra, men om den blir bättre är tveksamt. Kraftigt kryddade Anchor håller flera år och kryddningen blir mindre påträngande. Underjäst mörk julöl (mörk lager) skulle jag inte köpa och ännu mindre spara; jag tror inte heller att bäst före ligger längre fram än några månader, högst ett halvår.
Jag har läst en hel del om lagring och det tycks inte finnas några klara regler. Om ölet har många konserverande egenskaper, som hög alkoholhalt, humlehalt/beska eller sötma, kan man tro att det ska hålla sig längre och utvecklas något, mest som dämpning av beskan och kryddningen. Men man får känna sig för och prova sig fram.
Dock säger inte beskan allt, i belgisk spontanjäst öl finns mycket humle som konserverar i decennier, men eftersom det är gammal humle finns ingen beska, och inte heller så mycket alkohol. Bäst före om 15 år skvallrar om att man inte behöver dricka upp genast...

De julöl jag tänker köpa nu och spara i några år är:
Nice Chouffe
Barbär Winter Bok
Anchor Christmas ale
Nils Oscar Julöl

Sen finns det några jag tänker låta stå till nästa jul och prova då i studiesyfte:
Nögne Ö God Jul
Regal Christmas
Hibernation Ale
Mysingen midvinterbrygd
Vet inte om de blir bättre av det men bästa sättet att få veta är ju att prova.

Det där med lagring är ju som tycke och smak i allmänhet. Så man får prova sig fram. Svenska underjästa julöl (spendrups, pripps, falcon mm) lämpar sig inte för lagring. Jag skulle inte ens köpa dem och dricka dem färska heller men det är ju som sagt vad jag tycker...

Tycker att söta starka öl gör sig bäst efter lite lagring, det gör oftast sötma mindre påträngande
Tänkte pröva en "Abbaye de rocs speciale noël 2003" i år Smile , den var definitivt för söt när den kom ut.

<<>>

<<>>

Berätta hur den var sen. Jag har nämligen några såna i skåpet hemma...