Ölkväll med utländska gäster

Jag har fått äran och den stora glädjen att presentera svensk öl för ett antal utländska gäster. Sju öl ska vi provsmaka och jag ska prata om dom och bryggeriet som bryggt dom. Nu är jag lite nyfiken på att få höra vilka öl ni skulle välja. De flesta av dom bör vara tillgängliga via Systembolaget. Max två sorter från samma bryggeri. Vad blir er lista.

Vilket land kommer de ifrån? Olika länder kanske?

Det finns inte så många att välja på, här är ett urval på 9 öl:

Kultstatus i Sverige:
Bedarö Bitter (ju färskare desto bättre)
Jämtlands Hell
Jämtlands Julöl

Lite tyngre öl:
Jämtlands Postiljon
Nils Oscar Barley Wine (några år på nacken skadar ej)
Nils Oscar Imperial Stout (alltid mumsig)
Slottskällans Imperial Stout (lite för ung för att vara mumsig men...)

Nyare svensköl:
Oppigårds Winter Ale

Svensk exportkändis:
Carnegie Porter (tyvärr olagrad)

Berätta gärna lite historia om respektive öl, främst Carnegie då.

Och låt oss gärna höra om resultatet sedan, gärna här eller i Maltesen.

Ha det så trevligt!

Det är ju svårt att veta vilken nivå man ska lägga det på. Beror lite på hur vana öldrickare man har att göra med.
Blanda gärna olika typer: ljust, mörkt, lager, ale osv...

Carnegie Porter bör vara med. En svensk klassiker.
Sen finns det ju en del att välja på. Jag skulle förorda att man väljer ganska små bryggerier för att visa på lite mångfald.

Några förslag:
Carnegie Porter
Lundgrens Lager
Hell
Heaven
Oppigårds golden ale
Slottskällans imperial stout
Nils Oscar Barley wine
Nils Oscar Kalasöl

Alla dessa är relativt enkla att få tag på på systemet. Finns många andra man skulle vilja ha med i en provning men som kräver beställning.

Man kanske ska ha med något typiskt svenskt också som Pripps blå eller nåt sånt eftersom det är sånt som medelsvensson dricker?? Tråkigt kanske men svenskt! Smile

Jag tycker absolut att Bedarö Bitter ska vara med. Den börjar bli lätt att få tag på. Även om den inte finns på det lokala systembolaget så är det bara att beställa. Inga begränsningar om mängd eller depostion.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Det framgår inte var du bor någonstans. Om du kan ta dig till "Varuhuset", The Rover, något Bishops Arms eller likanande så borde det vara givet.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

och provningen är ett uppdrag från ett företag här i Falköping. Dom har säljare utifrån på internkurs om jag har förstått rätt och jag ska liksom vara underhållningen för kvällen.

Hell och Postiljon kommer säkert vara med. Slottskällans IS samt NO Barley Wine sitter också säkert. Carnegie Porter får jag se om det blir. Beror på hur sugna på svart öl dom är. Ev. den istället för SIS.

Sedan kommer jag nog ha med Falcon Bayersk 3,5% Jag har plockat den som godast öl två gånger vid blindprovningar. Passar mig personligen väldig bra samt att den är bra som utgångspunkt för att prata Svensk öl.

Jag har funderat på Pripps Blå eller kanske Slottskällans Pilsner (är den bra?) Jag har gärna med en Oppigårdsöl mn där saknar jag Old Town Ale. Någon som vet om den finns tillgänglig fortfarande?

Bedarö Bitter kommer det säkerligen att bli om det är engelsmän (=fördomen att dom då är vana vid bitter och då kan uppskatta den) men å andra sidan är väl kanske inte alla de andra sorterna helt lätta att ta till sig om man inte är lite van. (NO Barley Wine, Slottskällan IS m.fl.)

Jag tycker personligen att de skall prova en Pilsner, nämligen Slottskällans bara för att kunna känna skillnaden mellen den och deras Pilsner! För Pilsner är välan typiskt Svenskt!

Amstel

Hup Holland