Dags för en provning/utbildning..

Saken är att jag har jobbat som bartender i en hel del år och där en del av tiden har varit på Irland. Och öl intreset blivet allt mer, och nu är det dag för mig och lite vänner att ha en öl provning hemma. Så frågan är vad man ska börja med. Tänkte att vi skulle gå igenom skilanden på under- över- och spantan-(vild) jäsning.

Och sen bara gå vidare... Vi ska ha en provning varanan söndag.
Så någon som har lust att hjälpa mig med ett bra upplägg?!

Östebo

Ni behöver två exempel vardera av varianterna under- över- samt spontanjästa öl.

LAGER - UNDERJÄST
1. Ljus Internationell lager - Nästan vilken burköl som helst från Sverige (klibbig snabbjäst lager utan karaktär)
2. Tjeckisk Pilsner - Zlatopramen, Urquell, Branik (ren pils med humlesmak och rundare)

ALE - ÖVERJÄST
3. Engelsk Best Bitter eller ESB - Fullers London Pride eller Fullers ESB (fruktig överjäst med karamelltoner)
4. Belgisk Ale - Montagnarde, Rochefort, St Feuillien Blonde - (sötare, fruktiga, fylliga överjästa belgare)

SPONTANJÄST
5. Gueuze - Hanssen Oude Geuze (syrlig, torr, fyllig, med stalltoner och gröna äpplen?)
6. Kriek - Hanssen Oude Kriek (lätt syrlig, jordgubb, fyllig) eller Timmermans Kriek (sötad och kryddad med körsbär)

Dessa är väldigt typiska.

Varför inte bjuda in det gänget till ett ölfrämjarmöte alternativt att vi grejar ett inofficiellt möte hos någon av oss eldsjälar?

Välkomna!

Klart att det är intressant, men tänkte testa en kväll hemma. Och det är alltid lite skönare i hemma miljön.

Men vi kan lösa det fram över!!

Eller så får väl jag bjuda hem nån av er eldsjälar nästa gång!!!

Skulle tro det betyder To Be Announced...mer info senare alltså.