Svavel i öl

Jag fick i går höra att öl i allmänhet innehåller svavel i form av sulfater eller sulfiter. Hade jag ingen aning om, det står ju inte direkt på innehållsförteckningen. Jag har inte varit i närheten av bryggning, vet därför ingenting om
1) påståendet stämmer,
2) om det är i form av tillsats eller finns naturligt i annan ingrediens,
3) vilken nytta eller skada det gör.
Kan någon upplysa mig?

Jag är visserligen inte bryggare, men tror mig kunna föreslå följande svar:
Svavel tillsätts inte i öl (till skillnad från vid), men det bildas svavelföreningar under tillverkningen. Mest bekant är ett ämne som heter dimetylsulfid (dms) och som är mycket vanligt i "fulöl". Jag gissar att få kommersiella bryggare betraktar dms-smak som en felaktighet, men som ölsnobb reser sig ju raggen. Burkmajs eller kokta grönsaker är den vanligaste beskrivningen. Andra typer av svaveltoner som förekommer i öl kan påminna om vidbränt knäckebröd, blöt sand, räkskal eller (sällsynt) ägg.

Janko

Vad jag har fått höra så skulle dessa dåliga egenskaper försvinna om ölet fick mogna längre (lagras) innan det tappades på burk/flaska. Stämmer detta??
Historiskt sett så måste ju namnet lager ha med lagring att göra och man har ju hört talas om kalla ölkällare och lagring i grottor. (Knappast något för komersiella bryggare av nutid tyvärr...)