Hur är folk funtade?

Jag var alldeles nyss inne på Systembolaget på Fleminggatan i Stockholm. (Tog den sista Winter Warmer, förlåt) Jag såg två stycken ta flera flaskor Castle. De betalar glatt (?) 45 kronor litern för ett öl som varken är bättre eller sämre än Harboe för drygt en tredjedel av priset. Kan någon förklara detta? Finns det någon som på allvar tycker att Castle är värd detta pris? Jag tycker att Rochefort 10, som kostar nästan denna summa för en enda flaska, är mycket mera värd sitt pris.
Lars Bergvall

Ja du, Lars... Det är intressanta frågor du ställer. Men jag kan inte ge dig något svar. Öltraditionen i detta land är inte den bästa. Jag har länge ifrågasatt hur Mariestad kan sälja så mycket. Den är mer än 4 kr dyrare än andra svenska öl som smakar likadant. Titta på topplistan på SB så tror jag t o m att det finns någon 7,2:a där. Såna drycker borde inte ens få kallas öl men säljs ändå i stora mängder...
Jag tror ändå att trenden långsamt håller på att vända. Intresset för öl ökar så förhoppningsvis kanske den överjästa ölen kan knapra procentenheter i Systembolagets försäljning.
Det är bara att fortsätta och utbilda allmänheten. Prata med folk och väcka intresse. Det är faktiskt riktigt kul att småprata med folk och få dem att prova lite nytt när man är ute och handlar öl!

Håller helt med Helsinge
Ölfrämjandets största fråga måste ju vara att få folk att fundera över vilken öl de dricker. Jag tror att intresset ökar och att vi kan bestämma takten.
Det går. Fast det måste ske i väldigt små steg
Typ Sofiero brk - Staropramen brk - Wisby Pils - N. O. God lager - N. O Farm ale - Old Speckled Hen etc. Det hela slutar förhoppningsvis på ett bra sätt

Att ge dem en Gueze eller en besk APA direkt får tyvärr inte så ofta ett bra resultat.

Det folk ofta är skeptiska till när det gäller öl är mörk färg, grumlighet och hög beska.
helt ovetenskapligt och fördomsfullt, säg gärna emot mig.

Ja att folk i allmänhet spenderar pengar på fulöl är dessvärre ingen nyhet.

De flesta jag försökt "frälsa" har dock snabbt fått smak för kvalitetsöl, så det finns trots allt hopp.

Lättaste sättet att få folk att förstå skillnader är att hålla en ölprovning där man börjar med ljus lager och går vidare med andra produkter. Visa på skillnaderna på underjäst, överjäst och ha med en sötad och komersiell spontanjäst öl. Sen kan man gå vidare med veteöl eller stout och avsluta med en trappist. Har alla något kvar i glaset med ljus lager efter att ha smakat trappisten kan man få rätt roliga kommentarer bara av att de luktar på den!

Alltså: Börja provningen med något folk är vana vid och stegra sen. Att tvinga på en lager-drickare en trappist på en gång funkar sällan bra.

Jag tror det handlar om bekvämlighet, feghet/nörsiktighet och en gnutta dålig smak. "Folk" i allmänhet ids inte beställa någon "konstig öl" för 65 spänn på krogen när de vet att en simpel äcklig Mariestad eller Carlsberg för 42 spänn slinker ned i strupen med lätthet. De vågar inte köpa grisen i säcken och tror att all öl som inte är "stor stark" eller "det där ölet som vi brukar dricka..öh" smakar äckligt eller åtminstone konstigt.

Att inte vilja testa sig fram genom det enorma ölutbud som finns för att hitta något godare än p-ssölet tycker jag är ett bra exempel på dålig smak.

Mina erfarenheter av de få som låtit sig övertalas till att smaka trappistöl, stout, ale, lambic und so weiter, är att de flesta uppskattar det lika mycket som jag själv gör.