Lagring av öl

Jag har lagrat öl lite sporadiskt hittills. En och annan julöl har blivit kvar till nästa år. Jag stoppade undan några Chimay Blå för några år sedan samt att jag har två Prize Old Ale kvar sedan 2003. Dessutom har jag en Caffrey's som gick ut 2003 (vinner den på att lagras tror ni?:)) Nils Oscar Barley Wine finns det några i källaren också.

Nu tänkte jag bli lite mera seriös med lagrandet. Själv är jag inte helt säker på att jag tycker att Chimay Blå vinner på att lagras medan NO Barley Wine def. gör det. Jag undrar nu vilka favoriter ni har lagrat. (Typ mer än bara ett år eller så)

Jag har börjat snickra i ordning så jag ska ha plats för närmare 200 öl i källaren. Om jag köper 10 öl (av en sort) varje år och provdricker en från vart år en gång per år så räcker mina platser till fyra sorters öl. Kan även tänka mig att bara provsmaka vart annat år mot slutet och då kan det bli plats för upp mot 8 sorter.

Ge mig förslag på 4 till 8 sorter som är regelbundet tillverkade. (Behöver inte promt vara på systembolaget. Ölen smakar alltid något bättre om man får jobbar rejält för att få tag på dom.)

Chimay Blå vinner definitivt på att lagras. För några år sedan hade de två år gammal på Systembolaget. Den var underbar. Jag är dock osäker på att den vinner på att lagras längre än fem år. Slottskällans Kloster samma sak.
I december fanns det fem år gammal Samichlaus som var himmelsk. Den tog tyvärr slut mycket snart.
Klassiker är Thomas Hardy's Ale och Fuller's Vintage Ale.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Smaken är olika. Vi testade Chimay Blå i höstas. 2001, 2003 och 2005. Två av oss gillade inte alls den två år gamla medan den fyra åriga tog sig lite ytterligare men nu börjar det bli svårt att jämnföra dom (Färsk och lagrad) som samma öl. Ett år tyckte ingen av oss var en bra ålder.

Thomas Hardy's Ale är förbaskat svårlagrad. Jag har försökt men dom tar bara slut. Jag ska dock pröva dessa igen. Smile

Slottskällans kloster måste jag nog smaka först innan jag ger mig på att lagra den.

Tackar för de hittills inkomna förslagen.

Tycke och smak är som sagt olika. Culminator i Antwerpen lagrar Chimay Blå i 20 år. Där kan man alltså prova flera olika årgångar. De säger att det inte händer så mycket under år 1-5. Sen utvecklas den mycket under år 6-10. Under år 11-15 gör det långsamt över i mer portvinskaraktär...

Själv drack jag en Chimay blå som var nästan sju år gammal för ett tag sedan och jag tyckte den var otroligt bra.

Det jag har i skåpet på lagring är:
Starka mörka belgare
Svenska och amerikanska imperial stout
Carnegie Porter och London Porter
Spontanjästa öl på 37,5 cl
Olika julöl

Kanske dags att lägga undan ett par flaskor tills den dagen kommer. Låter lovande att år 1-5 inte gör så mycket med ölen.

>>Det jag har i skåpet på lagring är:
>>Starka mörka belgare

Hur stark är en stark belgare? Maredsous 8% antar jag hör hit. Vill bara få det bekräftat. Kanske en Maredsous 6% också är lagringsbar?

Tror inte att Maredsous 6 tjänar på lagring. Det man kan kolla är om bryggeriet tillsatt jäst vid buteljerinigen. Brukar kunna stå Bottle Conditioned på vissa flaskor. I Duvel kan man faktiskt se fällningen tydligt om man rör lite på flaskan. Så om du vill lagra en Maredsous så funkar nog 8:an (har dock inte provat). Om du vill lagra en ljus Maredsous ska du nog välja 10:an som innehåller en jästfällning.

Kan nämna några belgare jag har på lagring:
Cuvee van der Kaiser
Rochefort 10
St Feuillien (julöl)
Abbaye des rocs (julöl)
Kasteel Bruin
Chimay blå

Alla dessa ligger på ca 9% eller högre.

Enligt uppgift ska Quelque Chose (tillfällig nyhet just nu) gå att lagra. Den är stämplad bäst före 2021. Om den inte finns på ditt Systembolag går den att beställa. Nummer 11644.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Har du hunnit smaka den??
Jag köpte en flaska igår. Bör man köpa fler?

Intressanta synpunkter! Lagring av öl är spännande, man vet aldrig hur det ska gå. Ibland handlar det om öltyp, ibland om olika årgångar etc.

Jag kan inte komma på många klockrena förslag, det är ju lite tycke och smak, själv tycker jag inte det händer så mycket som man önskar med så värst många öl. Mina erfarenheter är dock att Prize Old Ale utvecklas helt fantastiskt under flertalet(2,4,6) år, trots att den redan ganska färsk är ûberkomplex. Brorsan Trafalgar Ale(också Old Ale), numera ej producerad(efter Fullers-köpet?), likaså.

Chimay Blå och Vit är alltid vinnare, vänta gärna fem år. Redan 1-2 år räcker för lite resultat.

Slottskällans Imperial Stout 1-2 år gammal är alltid fantastisk(fruktchoklad), sedan tappar den snart. Numera finns den ju på nymodig butelj lagrad ett halvår redan innan ankomsten till bolaget. Carnegie Porter växlar.

Baltiska Porter brukar vara en hit att spara i många år. Koff Porter med 5-7 år på nacken är grym.

Nils Oscar BW och IMP.Stout gjorde mig båda besvikna efter 3-4 år. Lite klena.

Någon nämnde Maredsous 8, den har jag goda erfarenheter av. Utvecklar massa torkade frukter efter 2-3 år år. Lite lätt kanske, men funkar nog kanon till hård ost.

Gulden Draak håller säkert 15 år, och bjuder på massa madeira och annat gott. St Feuillien Julöl är otrolig efter 3 år. Likaså Abbaye de Rocs, alla deras tyngre sorter.

Jösses...jag ber att få återkomma...

Kul topic!!

Sidor