Bigfoot

Såg att Bigfoot kommer som tillfällig nyhet på bolaget igen. Jag köpte några flaskor i fjor. Drack 2 och lade några i källaren. Drack en av dem för någon månad sedan och tyckte inte den var särskilt bra. Tänkte att det var nog tillfället eller möjligen ett dåligt exemplar.

Läste nu i en av Michel Jacksons böcker att ölet håller sin kvalitet i "ett eller max två år". Detta stämmer med min upplevelse men inte med vad som känns naturligt. Visst borde den vinna på lagring? Det står inget bäst före datum på mina flaskor. Någon som provat eller "vet" något?

På Mugs Ale House i Brooklyn 2005 jämförde jag en hel rad årgångar, tillbaka till 97/98 och det var en fascinerande upplevelse. Beroende på vad man gillar går det inte säga vad som var bäst, men helt klart är att en Bigfoot utvecklar underbara madeira-toner efter något/några år. Efter ett år märks skillnad då humlen lagt sig, och sedan kommr nya underbara dofter och smaker(madeira, bitterchoklad, sirap, torkade frukter?) under flera år.

Färsk bigfoot är mums, lagrad likaså.

Jag tycker Bigfoot blir jäkligt bra när man lagrar dem. Redan efter ett år framträder underbara toner av framförallt aromatiska druvor typ Riesling eller Muskat tycker jag. Den är definitivt värd att lagra enligt mig. Det borde inte vara några problem. Som alltid jämn temperatur, inget ljus och nånstans under rumstemperatur.
Men även som färsk är den ju klockren, speciellt om man vill ha en humlechock.

Då förutsätter jag att mitt ex var ett måndagsexemplar och köper ett gäng och lägger i källaren. Någon dricks säkert upp på vägen....