Öl test

Kvällsposten kar i dag (18.5) ett öltest där man testar ett antal gräsklipparöl för under tio kronor. Gå in på www.kvp.se och läs mer. Den ligger under mat och dryck. Ölen beskrivs som maltiga,fylliga cch beska. Man blir vekligen besviken över Kvällspostens dåliga ölkunskaper.Svenska ölfrämjandet behövs.

Öl hälsningar

Sven-David Svensson
Lund

Betyg 4 till Pripps Blå!!? :-O Tidningen måste ha missat att artikeln egentligen skulle varit införd 1:a april. Härmed uppmanar jag alla ölälskare till en total bojkott av Kvällsposten/GT/Expressen. }:-)

Jag la in det har inlägget som ett varnande exempelpå hur dåliga ölkunskaperna är band journalisterna. Det är bra att ni ölfrämjare reagerar Egentligen borde någon representant från SÖL:s styrelse ta kontkt med tidningarna och undersöka vilken ölkompetns deras journalister har.

Total bojkott av dessa tidningar

Sven-David Svensson
Lund

Det finns ingen ölbevakning värd namnet i svensk press, inte någon som jag känner till i alla fall. Har jag fel får ni gärna överbevisa mig. Vad gäller kvällspressen, som det finns goda skäl att bojkotta av andra anledningar än ölbevakningen, så ingår ju öltesten bara i en cykel av artiklar som hela tiden måste finnas i deras bilagor: öltest, sextest, partnertest, datortest, lådvinstest, grilltest, öltest, sextest osv.

Mer besviken blir jag på Dagens Nyheter, som trots en högklassig bevakning av vin, låter Per Ahlin recensera ölnyheter sporadiskt och utan större engagemang eller kunskaper. Ett vanligt uttryck är "nischprodukt". Vad i helvete betyder det? Man får en känsla av att allt som inte sorterar under eurolager riskerar att kategoriseras som just nischade. Droppen, för mig personligen, var när rauchbier avfärdades som ett ploj-öl.

Och nu senast testades inte Biére Nouvelle för att man inte fått tag i det!

"Men, tänker alla ni som tittat i Systembolagets katalog, har han inte glömt franska Bière Nouvelle? Nej, det har jag inte gjort. Däremot har jag inte lyckats få tag i den. Det är så det är i de tillfälliga nyheternas värld."

Man häpnar.

Jag tycker nog att Johan Franco Cereceda skriver ganska bra faktiskt. Hans öltest brukar publiceras i tidningen Stcokholm City.

För en tid sedan skickade jag en ansökan till Svenska Dagbladets Matsajt tasteline.com
De har nämligen massor av mat och dryck-tips. Mängder om vin och sprit men ingen sida om öl. De svarade dock att de redan hade en ölskribent på gång. Vad jag har sett så har de öltester som publicerats där varit gjorda av deras vinskribenter tyvärr...

Ölskribenter i dagspressen verkar mest vara "pilsnergubbar". De ger höga poäng till ljusa lager och tycker att allt med för mycket smak är konstigt. Eller som en skribent alltid skriver: "Den här ölen kan nog få vissa anhängare men faller inte mig i smaken."

Håkan Engström skriver sporadiskt om öl i Sydsvenska Dagbladet. Han får väl räknas som ganska seriös öl skribent. Dessutom har han skrivit En Ölbok som finns att köpa från SÖL.
Sven-David
Lund