Animaliskt gelatin i vilka öl?

Läste i Metro 21 maj att Guinness och "många andra ölsorter" innehåller animaliskt gelatin. Tror att många med mig skulle vilja veta om ölen innehåller ovan nämnda tillsats.

Hej!
Gelatin används som klarningsmedel, dvs det drar åt sig jästpartiklar och andra grejor som gör ölet oblankt på sin väg genom tanken och hamnar efter några dagar på botten. Dvs det blir knappast något gelatin kvar i det färdiga ölet.

"Jag smakade ett gott öl i England. Jag tror det hette "pint"!"

"Jag smakade ett gott öl i England. Jag tror det hette "pint"!"

Det är nog så som JonasCa skriver att det knappast blir något gelatin kvar i det färdiga ölet, men många vegetarianer och veganer vill inte förtära produkter som tillverkats med hjälp av animaliska produkter, och då kvarstår problemet.
Brittisk Real Ale, alltså "färsköl" som serveras handpumpat från fat av typen cask, har så gott som alltid fått något animaliskt klarningsmedel tillsatt för att inte bli grumligt vid serveringen. Det gäller även cask-öl av brittisk typ från andra länder - veganer och vegetarianer bör alltså undvika handpumpad öl.
När det gäller öl på flaska, burk eller keg-fat (fatöl som inte pumpas utan pressas ur fatet av någon komprimerad gas) är variationen stor. Många bryggerier är medvetna om problematiken och använder inte animaliska klarningsmedel, men utan att skriva något på etiketten - här borde vego-grupper kunna utöva påtryckningar.
Jag har hittat två webbplatser med listor på "vego-öl":
http://www.veganconnection.com/veganbeer.htm
http://www.vegansociety.com/html/food/drink/alcohol/beers.php

Tack för länkarna! Ett annat tips till veganer/vegetarianer/judar/muslimer eller andra som vill undvika animaliskt gelatin är att leta efter öl med koshercertifikat. Turkiska Efes har det, Staropramen Dark hade det iaf tidigare, San Miguel likaså. Liten länk angående kosher-öl: www.milechai.com/judaism/kosher-beer.html.