Månadsmöte / Göteborg

forum
Tid: 
lör, 2007-09-08 15:00 till 17:00
Plats: 
HAKET på 1:a Långgatan 32 vid Masthuggstorget.

Hej!

På lördag den 8 september är det äntligen dags för höstens första medlemsmöte i Göteborg.

Vi ses vi på HAKET på 1:a Långgatan 32 vid Masthuggstorget.

Hemsidan är www.haketpub.se och deras telefonnummer är 031-145888.

Ta spårvagn 3, 9 eller 11.

Vi ses kl. 15:00. Ingen föranmälan behövs. Vi kommer att prova några tunga tyskar…

Rick kommer att hålla i provningen. Kostnad 30 kr.

Nya medlemmar är som vanligt också välkomna, medlemskap (200kr/år) kan lösas på plats.

Sven

Kommentarer

64 personer deltog i första höstmötet i Göteborg. Vi provade 4 olika oktoberfestöl. Restaurang Haket hade vänligheten att hysa oss. Tack till Masse, Gûnther, Kaj med flera!

Här är en enkel resumé över mötet.

Vi drog lite om oktoberfestens historia, som är nästan 200 år gammal. Det är bara Mûnchenbryggerier som får lov att sälja sitt öl på festområdet Theresienwiese. De bryggerierna är sex stycken, nämligen Spaten, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu och Löwenbräu. Under festen 2006 sålde man totalt drygt 6 miljoner enlitersmuggar, på tyska Maß.
Traditionellt är det Märzen/Vienna man serverat, dock smyger sig öltypen Helles in allt mer. Mer siffror: 1600 servitriser. 14 tält, där mellan 3000 och 10 000 personer får plats(utomhus inräknat). Öl såldes faktiskt först runt 1870 på själva festområdet.

Historia om öltypen Märzen. Öltypen utvecklades av Gabriel Sedlmayer(Spaten). Märzen är en utveckling av Vienna, en maltsort/öltyp som utvecklades i Wien av Anton Dreher runt 1840. Spaten Oktoberfestbier såg dagens ljus först 1882. Ett bra okoberfestöl har ofta övervägande andel(d.v.s. basmalt) Viennamalt, utöver pilsnermalt, mûnchernermalt och ibland lite karamellmalt.

Ett bra oktoberfestöl/Märzen har i doften en rik maltarom med en ton av lätt-medel rostad malt. Ren lageraom utan estrar eller diacetyl. Ingen humle ska märkas, ej heller karamell. Utseendet är mörk gyllene till orangeröd med stabilt skum.
Smaken är ganska så maltsöt med en relativt torr avslutning. Distinkt, ganska så komplex maltighet med små inslag av rostade toner. Humlebeskan är medel, och humlesmaken från 'noble hops' är låg till obefintlig. Malten dominerar alltså, dock ej med söt avslutning. Ren lager här.
Munkänslan är medel med krämig maltighet och lagom kolsyrad. Mjuk och utjäst, utan sötma i avslutningen.
Detta är en av de klassiskt maltiga öltyperna.

Vi provade dessa fyra öl och så här röstade vi:

Hofbräu Oktoberfest 21 röster
Spaten Oktoberfest 17 röster
Erdinger Festweiße 15 röster
Paulaner Oktoberfest 11

Erdinger får räknas som ett sydtyskt veteöl.

Som vanligt hade vi mycket trevligt.