Lagring av öl

Jag har samlat på mig en del flaskor av lagringsbara öl som jag vill lagra på bästa sätt. Jag var inne på att köpa ett temperaturreglerat vinskåp, men de är svindyra,så det blir kanske till att lagra antingen i kylskåpet eller i ett mörkt skåp.
Vilket alternativ är isåfall bäst? Kan det vara så att olika typer av öl mår bättre av det ena alternativet. Det jag bekymrar mig för är att ölen utvecklas för långsamt/lite i kylskåpet och för snabbt/mycket i ett rumstempererat skåp. Skulle vilja veta era erfsrenheter av detta.

Det bästa är om du har/har tillgång till en källare. Viktigt är:

  • Det får inte vara över rumstemperatur
  • Det ska vara jämn temperatur
  • Självklart får det inte vara något ljus

Själv lagrar jag ibland i min garderob. Den är ganska sval. Där förvarade jag en Kloster i två år. Den var mycket bra. Det som händer om det är för varmt är att det inte håller så länge. Alltid när man lagrar öl måste man ha så mycket att man varje år kan smaka på någon flaska för att kunna avgöra när ölet närmar sig toppen eller är förbi det.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Vad räknar du Lars som rumstemperatur? 20-25 grader? Skulle de fungera att lagra i en källare där temperaturen ligger på ca 16 grader sommartid, antar att den kommer sjunka lite under vintern.

Det stämmer. 16 grader borde fungera.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Jag lagrar mina öl på en trähylla i förrådet. Det ligger i skugga större delen av dagen, är isolerat och mycket svalt, även varma sommardagar. Och givetvis mörkt. På vintern är det normalt sett runt tio plusgrader där inne. Är det väldigt kallt ute kan temperaturen sjunka något men det är ingen öl som har tagit skada av det.

Uffe

Det beror lite på vilken öl du ska lagra. Generellt sett så gäller ungefär samma regler som för vin: torrt, mörkt och med jämn temperatur.

Torrt ska det naturligtvis vara för att kapsylen inte ska rosta, eller korken ruttna. Om du har naturkork bör du förmodligen lagra ölen liggande (där finns avvikande uppfattningar om detta) och med kapsyl så ska ölen stå upp.

Det som gör att en öl ska lagras mörkt är att humlen i ölen är ljuskänslig och bryts ned till ämnen som kan vara ohälsosamma och som dessutom både smakar och luktar illa. Öl som inte innehåller speciellt mycket humle är alltså mindre ljuskänsliga.

Notera att jag skrev jämn temperatur och inte svalt. Det är generellt sett viktigare att temperaturen är jämn, eller att temperatursvängningarna är långsamma (i vår källare kan det slå på ~10 grader mellan sommar och vinter beroende på yttertemperaturen), än att det är svalt. En sval temperatur gör att ölen utvecklas långsammare medan en hög gör att den utvecklas snabbare. Sen ska det naturligtvis inte vara så varmt att ölen börjar störtjäsa.

Sen finns det en öl som verkar må bra av att man misshandlar den, och det är lambic. Vi har en medlem i föreningen som lagrar sin lambic under diskbänken där det definitivt inte är jämn temperatur. Ölen verkar dock trivas då den utvecklas betydligt bättre än hos dem som lagrar sina lambic under bättre förhållanden.

Högt skum,

//Tomas Lindohf
Ordförande Sällskapet Malte
http://www.sallskapetmalte.org/

Högt skum,

//Tomas Lindohf

Tack så hemskt mycket för svaren både från Lars o Tomas. Har en fråga till, vilka ölsorter vinner på att man lagrar dom? Finns de något generellt som säger att den här ölen blir godare av lagring? De går ju att gå efter systembolagets hemsida och se där. Men om man nu inte skulla ha tillgång till de. Jag är hyffsat ny inom de här så ni får ursäkta dom kanske fåniga frågorna, men alla är vi nybörjare i början.

Mvh
David Fältström

Porter (inte alla)
Oude Gueze
Oude Kriek
Imperial stout
Barley wine
Trappister
Starka belgiska öl
Dubbelbockar (Lunator, Samichlaus och liknande)
Ett råd är att om du har vägarna förbi Stockholm gå in på Akkurat och titta i cuvéelistan. Även Man in the Moon och Café Duvel har cuvéelistor.
Systembolaget ska du inte lita på. I senaste Varunytt påstås att Black Jack Porter inte vinner på lagring. Det tror jag inte på. Förståsigpåarna är heller inte att lita på alla gånger. Michael Jackson (RIP) påstod att Samichlaus inte vinner på lagring. Han hade tydligen inte smakat 5 år gammal Samichlaus.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Även brittisk lite starkare ale (Fullers vintage, Strong Suffolk, Ushers olika) tycker jag vinner på lagring.

Vill fråga Maltethomas om de där temperatursvängningarna. Jag har 17 grader i min källare på sommaren och ca 10 på vintern. Dock är temperatursvängingarna mycket långsamma, om yttertemperaturen ändras 10 grader märks det egentligen inte alls. Tror du att det är bättre än konstanta 20 grader året runt?

Vi kan ha uppemot 25 grader i vår källare på sommaren (läs: förra sommaren, inte denna) och på vinterhalvåret brukar det ligga på omkring 15 grader. Eftersom det är betongväggar så svängningarna långsamt, och hittills har vi inte märkt något negativt på någon av våra öl. Jag tror personligen att levande öl med jästfällning mår bättre av att det är lite temperatursvängingar så att jästen "motioneras", men jag har inget direkt belägg för det.

Högt skum,

//Tomas Lindohf
Ordförande Sällskapet Malte
http://www.sallskapetmalte.org/

Högt skum,

//Tomas Lindohf

Mörk öl är generellt sett bättre att lagra än ljus, starkare öl är generellt sett bättre än svagare, levande öl (dvs ofiltrerad och opastöriserad) är generellt sett bättre än död.

Sen är det ungefär som med finsprit, att öl med mer av de högre alkoholerna (finkel och liknande) utvecklas mer i smaken när man lagrar dem. Finkel och liknande hittar man generellt sett i överjäst öl med högre densitet, som t.ex. barley wine och belgisk ale, men även i veteöl.

Lambic är alltid bra att lagra, trots att den är både svag (generellt sett) och ljus. Anledningen till detta är syran i ölen som gör att bakterierna inte trivs. Faktum är att lambic är en av de allra bästa ölen att lagra, och kan lätt lagras upp mot 30-40 år och kanske ännu längre. En sak man ska tänka på angående fruktlambicer är dock att fruktsmaken avtar efter hand och försvinner helt till slut när man lagrar dem.

Högt skum,

//Tomas Lindohf
Ordförande Sällskapet Malte
http://www.sallskapetmalte.org/

Högt skum,

//Tomas Lindohf

Sidor