Mariestads porter mm

Dalarnas tidningar rapporterar idag diverse ölnyheter. Mest intressant är kanske att Spendrups kommer med en lagrad porter och en årgångsporter och att Oppigårds golden ale kommer att finnas på Systembolagets samtliga 406 butiker från oktober.

I förgår (21.8) ringde jag Spendrups konsumentkontakt.
De kommer att lansera en årgångsporter under varumärket
Mariestad.(5.9 vol) Denna lanseras i Oktoberutsläppet.
Det skall bli kul att prova den. Dessutom återkommer Spendrups mellanöl som har varit borta från Systembolagets hyllor i många år. Det är samma öl som i dag finns på resturanger.(4.2 vol)

Ölhälsningar
Sven-David

Hm... vad är tanken bakom denna lansering??
Mariestads export är ett gräsklipparöl som jag inte ger mycket för. Nu kommer alltså en porter med namnet Mariestad. Vet inte vad man ska ha för förväntningar på detta. Namnet Mariestad drar ner förväntningarna ordentligt men årgångsporter låter ju mycket intressant.

Nej Mariestad känns kanske inte så spännande, när jag senast besökte Spendrups, ett bra tag sedan, och pratade med en bryggmästare så tyckte han att både Norrlands och Spendrups vanliga fatöl var godare öl och produkter som man brydde sig mer om. Jag brukar inte dricka denna typ av öl men vad jag minns så är den ovanligt mesig och lite småsöt...

Hur den smakar påverkar ju inte smaken på den nya Portern.
Hoppas att det är en ”riktig” överjäst porter man satsar på. Spendrup är ju ett rätt tyskt bryggeri men man har ju periodvis bryggt både Maclays stout och ale och naturligtvis Visby Klosteröl. Dessa jästes på samma jäst men den klarade inte högre alkohol än ca 5% berättade bryggmästaren för mig en gång. Så antagligen är det en lite tuffare jäst.
Sen finns det ju en risk att de gör en fakeporter, genom att färga, söta och smaksätta ett tråkigt lageröl så som ofta julölen blir till...

Nej jag önskar en snäll gärna lite fruktig, karamellig något söt porter med mer choklad än kaffe och hygglig beska.

En sådan porter som de flesta aktiva på denna sida antagligen kommer att såga för att den är för mesig...

Men det är snälla ”Promenadportrar” som saknas.

Det finns redan ett antal smakbomber vad det gäller rostning, humling och alkohol, portrar och stouter som sitter i länge och väl. Nästan allt från svenska småbryggerier och amerikanska diton känns långt ifrån den typ av porter som hinkades av törstiga arbetare en gång i tiden. Många engelska porterar tillhör den här typen men är nästan omöjliga att få tag i. Synd att de inte satsade på en lite lägre alkoholhalt hellre lite under 5 än nästan 6%.

Men det ska bli mycket spännande att prova! Man kan ju hoppas på att det är början på en liten trend att även de stora börjar brygga svart!

Otto Lundell
Lord vice President
Porter Drinkers Association

När jag besökte Gotlands Bryggerier, på fredag för exakt två år sedan, fick jag smaka en brown ale, som var riktigt bra om än inte riktigt i nivå med Brännskär. Bevisligen kan alltså Spendrups brygga överjäst öl. Det näst största mysteriet är varför man väljer namnet Mariestad. Det största mysteriet är varför Mariestads säljer så mycket.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Helt rätt Lars! "Det största mysteriet är varför Mariestads säljer så mycket." Jag har ingen aning om varför den säljer så bra...

Jag har fått höra att Spendrups vill stärka varumärket Mariestads ännu mer med hjälp av denna "fin-öl". De tycker att Mariestads Porter klingar bättre än t ex Norrlands Guld Porter. Sen ville de tydligen inte skapa ett nytt varumärke. Att de väljer Mariestad tolkar jag bara som att de vill sälja mycket och vänder sig till medelsvensson. Vi får väl se vad vi tycker när vi har provat den.

Förhoppningsvis använder de ett välsäljande varumärke för att sälja in lite ölkultur hos gemene man, önsketänkande måhända.

Den här promenadportern, vid vilken temperatur dricker du den? Jag har svårt att hitta en trend i vilka porters/stouts jag gillar bäst kalla, svala eller rumstempererade. Generellt är det väl mer smak = högre temperatur, men jag brukar prova märke till märke. Dricker man promenadporter kylskåpskall då?

Tidningen Livets Goda ger i senaste numret Mariestads Porter 84 p av 100 möjliga. Kan nämnas att de två amerikanska porter som landade på bolaget nu i september fick 86 respektive 88 p. Jag brukar inte lägga någon större vikt på betygen i denna tidning men kan ändå konstatera att Anders Melldén, som är namnet på den som provar ölnyheter, brukar sätta poäng som överensstämmer hyfsat med det jag själv brukar komma fram till. Även om min skala inte går upp till 100, långt därifrån. Blasköl och totalt ointressanta produkter brukar ligga på runt 60 p i Livets Goda (tror deras skala börjar på 50 p) så 84 p tyder ändå på att Mariestads Porter bör ha någon positiv egenskap. Vi får väl se.

Nämnas kan att även Polska Black Boss Porter kommer i nåt slags nysläpp i oktober. Jo den finns ju nu men detta är tydligen en mindre flaska (33 cl istället för 50 cl) och alkoholhalten stod angiven som 7 %, de jag har hemma är 9,2 % om jag inte minns fel. Även denna öl landade på ett betyg runt 85 p.

Även Milk Stout från Lefthand Brewery kommer i oktober. Mörk öl till mörk höst.

/Mattias Engström

vid flera blindprovningar så kommer Mariestad högt upp. Med flera blindprovningar menar jag sådana som jag har hållit i Falköping med inriktning "ljus, riktig öl, inte sådan där skit du brukar dricka", om ni förstår hur jag menar. (Citatet är alltså riktat från deltagare mot mig som gärna dricker stout)

Mariestad har då tävlat mot Norrlands Guld, Heineken, Carlsberg m.fl. Ganska ofta har den slagit både Nils Oscar God Lager och Hell.

Spendrups-produkterna har visat sig vara klart stabilare än deras blekare medbröder. Om Spendrups sedan kan brygga porter med den äran låter jag vara osagt.

Sidor