Semper Ardens First Gold IPA

Vi mitt besök i Köpenhamn i augusti köpte jag bl a med mig en flaska av Semper Ardens First Gold IPA. Jag måste ha haft lite bråttom, för när jag kommit hem upptäckte jag att flaskan var bäst före 12 augusti 2007. Jag har ännu inte öppnat flaskan och hela tiden förvarat den mörkt och hyfsat svalt.

Min fråga är om ni tror innehållet fortfarande är ok och om så är fallet; hur länge kan jag vänta med att öppna den? Den var nämligen avsedd för en dansk ölprovningskväll...

Tacksam för svar!

Samuel F

Den bör vara OK. För det första sätts inte bäst före datum så snålt. För det andra bör den ha klarat sig om den är rejält humlat och har förvarats rätt.
Å andra sidan, om den har förvarats fel gäller inte bäst före datumet.
I förrgår drack jag en Maudite på Monks. Den hade bäst före 2006 och var helt OK.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Se på http://www.shbf.se/Olbedomning/Oltypsdefinitioner.pdf och fundera över om det verkligen är en IPA, som flaskan anger.
En annan sak, humletonerna avtar med tid, dock är 12 augusti alldeles nyss så det påverkar marginellt. Men fundera ändå över stiltrogenheten och kring huruvida humlen mattats av.

Tja... Jag har utgått från att det är en IPA med tanke på att alkoholstyrkan är 6.3% och att den, enligt flaskan, ska vara kraftigt humlad. Det stämmer överens med vad jag vet om IPA's (och även med den länk som bifogades). Sedan är det en annan sak vad producenten (Carlsberg i det här fallet) menar med kraftig humling. Eller är det något annat jag bör notera?

I övrigt får jag tacka för svaren och hålla tummarna för att den faktiskt är OK när den väl ska provas. Dock imponerade den inte nämnvärt på mig när jag provade den på Carlsberg. Tyvärr var det just humlingen som lämnade mer att önska, vilken var långt ifrån sina amerikanska bröders och systrars...

Ursäkta om jag kanske var otydlig.

En produkt kan utge sig för att vara IPA, sedan vid provning kan konsumenten ställa sig tveksam och tycka att det är t.e.x. en English Strong Ale eller liknande. Det är just sådant jag tycker är intressant att fundera på vid provsmakning.

Då är jag med! Smile

Och då är jag också mer tveksam... Som jag skrev var mitt första intryck av denna öl inte särskilt lovande; en vädligt "feg" IPA. Får se om jag får revidera denna uppfattning.

Överhuvudtaget tycker jag det är dåligt med just IPA's på SB, men det är en annan diskussion...

Jag tyckte det var en mycket återhållsam IPA när jag provade den. En välgjord ale men man luras ju lite av etiketten som ofta är fallet med dansköl (stout, porter, imperial porter osv). Min flaska hade också gått ut med någon månad men var helt ok.

Däremot har jag mycket dålig erfarenhet av danska öl på storflaska. Vet inte hur mycket dansk öl på storflaska som jag provat som varit syrlig och infekterad och direkt fått rinna ner i slasken. Mer än vad som runnit ner i strupen i alla fall. Semperprodukerna har jag aldrig haft problem med, dom har alltid varit fräscha men brygder från Herslev, Bröckhouse, Svaneke m fl har jag otroligt dålig erfarenhet av oavsett vad bäst-före stämpeln sagt.

/Mattias Engström

Intressant... Jag har nämligen ett antal olika storflaskor som inköptes till nämnda provning från just Herslev och Broeckhouse (samt även Skands, Norrebro och Fur).

Den som smakar får se... typ. Smile

Jag var också i Danmark i augusti och köpte hiskeligt med läckerheter, bland annat en Semper Ardens IPA. Gissa min chock när jag upptäckte att jag köpt utgången öl. Så jag gick tillbaka till butiken för att byta, men... i alla butiker jag hittade den så stod det att de hade gått ut... tills jag drog slutsatsen att de måste skriva månaden före dagen (på min står det också 12-08-2007). Jag iakttog samma konstiga märkning på fler produkter (bland annat de övriga Semper Arden-ölen).

Hur som helst... den var en väldigt medioker IPA, men bättre än Gl Skagens IPA. Aldrig mer att jag köper dansk öl.

He he... Gissa vad det står på min? Just det... 12-08-2007.

Då kan jag ana att den återigen kommer att vara "tam" eller "medioker", men att den är som den ska. Typ så...

Tack för intressant info hursomhelst!

Hur skulle en drömIPA smaka?
Undrar Morgan Från Öland

Sidor