Stockholm Beer & Whisky Festival har börjat

Som vanligt finns det mycket intressant på Stockholm Beer & Whisky festival. Flera bryggerier gör sin debut.
Svenskar kan nu smaka på Flag Porter. Den har en mycket fascinerande historia.

Brewlabs1988 bärgades ett skepp som sjönk i Themsen 1825. Bland annat bärgades flera flaskor porter. Innehållet var inte oväntat förstört, men man lyckades rädda jästen. Man fick ett recept på porter från Whitbread från mitten av 1800-talet. Ölet innehåller pale ale, brunt, kristall- och svartmalt. Humlen är Fuggles.
Ölet har en IBU på 34 (jämförbart med en tjeckisk eller tysk pilsner). Jästen från vraket används till efterjäsningen.
Det är ett mycket komplext öl. Det har en klar rökton.
Intressant är att det är rödbrunt. Porter på 1700-talet var inte nödvändigtvis mörkt. Så sent som i mitten av 1800-talet förekom det malt som kölnades över vedeld.
Påfallande är att flera krogar är med på SB&WF. Bishops Arms deltar för första gången. Det var pucheferna som tyckte att man skulle vara med. Genom Bishops Arms deltar Närke Kulturbryggeri med Örebro Bitter (på fat) Kaggen Stormktsporter, Anders Göranssons Bästa Rököl, Black Golding och Rainbow Warrior.
Annat nytt är Single Malt Lager och Bocken Bruce från Sigtuna Brygghus.
Bryghuset BraunsteinDen som är nyfiken på danskt kan smaka på öl och annat från Braunstein.
Pressen kunde smaka på årets upplaga av Samuel Adams Utopias, världens dyraste och starkaste öl på 25 %. (Nej, det är inte fel. Det ska vara en tvåa och en femma) Den kommer den 17 december i Systembolagets beställningssortimemt. Priset blir 1217:-.
Lars Bergvall

Kommentarer

Överdåd gör mig alltid lite villrådig och smått lamslagen. Och en ölmässa som SB&WF med så många oprövada godsaker att välja bland är inget undantag. Men sådan dum tveksamhet får man lov att sätta sig över!

VardagsrummetCarlsberg slår på stort i år. Rummet längst in, där det förra året var en restaurant i tysk stil, har fått en total ansiktslyftning. Bryggeriet har inrett en "lägenhet" med köksdel, mysig TV-hörna med svart skinnsoffa, vardagsrum med den hemmabardisk alla vi ölfrämjare väl drömmer om. Färgsättningen kontrasterar mellan stora ljusa väggdraperier, svarta möbler och rostfria detaljer. Carlsberg vill gärna vara med i ölens finrum och visar upp hela sitt ölregister. Och samarbetet med Brooklyn Brewery talar ju till deras fördel. På mässan finns Brooklyn Brown Ale och Brooklyn Lager att avsmaka och de är ju bra bägge två. Personligen tyckte jag även om Jacobsen Zaaz Blonde; det är en sådan där öl som är snäll och len för halsen. Kanske något att rekommendera i förkylningstider...?

Monks bardiskMonks Café med mässans längsta bardisk försöker ju också alltid att vara storslaget på sitt vis. De serverar 10 fatöl och 276 olika fatöl från 56 olika länder och det bräcker svårligen någon annan av utställarna. Men Monks representerar inte bara storslagenhet utan även en hel del goda ölsorter. En av nyheterna är den tjeckiska mörk- och ljuslagern Purkmistr från bryggeriet Pivovarsky Dvur i Plzen. Monks tror att den ska kunna passa svenska smaklökar. Mina passar den åtminstone med sin ganska milda fylliga smak av lakrits och choklad. En annan nyhet hos Monks är deras egen öl Orange Ale. Den är bryggd och utvecklad i samarbete med Sigtuna Brygghus. Det är en apelsinfärgad ale i belgisk stil, 6,8 vol %, bryggd på fem olika sorters malt från Bamberg, råsocker, tre sorters humle från Tyskland, Slovenien och Tjeckien samt apelsinskal. Jästen kommer från ett "belgiskt toppbryggeri" och har odlats upp från en flaska ofiltrerad öl. Fruktöl brukar inte höra till mina favoriter, men Orange Ale smakar med som en belgisk dubbel (som hör till mina favoriter!) där apelsinsötman inte dominerar smaken allt för mycket.

Cecilia Hansson

NomineringsvimplarPå lördagskvällen delades traditionsenligt alla prisnomineringar ut. Flest nomineringar fick Jämtland, Nynäs, Monks Café och puben Oliver Twist - 7 stycken var. Därefter följer Slottskällan med 5, stockholmspuben Järnet och Brewery International med vardera 4 nomineringar. Dugges, Duvel Café, Nils Oscar, Oppigård och Åbro fick 3 och Arvid Nordquist, Tomas K., Tomp Beer & Spirits AB samt Wicked Wine 2 var. En nominering fick slutligen Belgobaren, BirraMex och även den lilla nykomlingen Oceanbryggeriet kan stoltsera med en nomineringsvimpel.

Rätta mig gärna, om jag har räknat fel någonstans. Till min skam glömde jag att kolla hur det var med Carlsberg. Kan någon hjälpa mig med det?

Cecilia Hansson