Antal olika ölsorter ni druckit?

Ja, som rubriken avslöjar så undrar jag alltså hur många olika sorters öl (starköl över 3,5%) som ni har druckit?

Hur håller ni reda på alla sorter?

Folk dricker öl av många olika anledningar. Det kan vara för att det är gott, det kan vara för att vill ha en anledning att resa till olika ställen osv. Det finns säkert de som kan fylla på listan med betydligt fler anledningar.

Om du vill hitta folk som bokför vilka öl de druckit så är den mest kända listan på nätet www.ratebeer.com Man hittar många ölfrämjare där, men långt ifrån alla. Så nej, det är inte mer "status" att ha provat många öl.

Om du läser paragraf §2 i våra stadgar så ser du vad som troligen gör att man blir medlem i Svenska Ölfrämjandet.

--
Thomas Nilsson

--
Thomas Nilsson

Jag brukar försöka värva folk till Ölfrämjandet och Ratebeer, två "föreningar" med lite olika syften men med det gemensamt att man älskar öl. Ratebeer kan jag verkligen rekommendera, där kan du sortera dina ölprovningar, efter land, stil, betyg med mera. Medlemmarna lägger aktivt till nya, obskyra öl i registret, och nu består databasen av drygt 60 000 olika ölsorter från 196 länder.
Medlemmarna registrerar också pubar på ungefär samma sätt som vi på Ölfrämjandet. Här är Ratebeer som bäst. Ska du till Tjeckien och vill dricka annat än det vanliga är Ratebeer en guldgruva. Finns det bryggeripubar i Moldavien? Bara att se efter...

Det roligaste med Ratebeer är att man knyter kontakter med väldigt trevliga och generösa människor världen över. Det byts öl via post, man möts på festivaler, man har en nattgäst från Långtbortistan som har med sig främmande öl.

Sedan jag registrerade på Ratebeer har jag anteckningar på snart 2700 ölprover(några lättöl och mjöd inräknade) och många av dem är lyckligtvis små smakprov. Och när man provsmakar ihop med kamrater regelbundet har man dessutom väldigt trevligt och man lär sig en massa.

Någon statusgrej har jag inte sett att det är. Jag har inte sett någon nördig ölkännare som nekat en nybörjare att dela öl. Man vill ju bli fler, inte sant?

Att överhuvudtaget samla och sortera är ju intressant. Det är ju på gränsen sinnessjukt att komma ihåg i princip alla öl man provat...

Självklart är jag medlem i Svenska ölfrämjandet.
Självklart dricker jag öl i huvudsak för att det är gott, samtidigt som jag tycker det är roligt att hela tiden testa nya öl och dokumentera dem.
Självklart känner jag till ratebeer.com som är en riktigt bra sida!
Andledningen till att jag kommer ihåg alla öl jag har druckit är pga att jag inte har varit med särskilt länge och jag har alltid dokumenterat ölen så fort som möjligt efter jag har druckit den.

Runt omkring 2000 skulle jag tro (ca 1000 på ratebeer). Därför har jag aldrig några pengar kvar i plånboken. Det som hindrar mig från att skapa ett konto på Öltorget är att du bara kan tycka till om öl från Systembolagets karga sortiment. Men framför allt, öl är gott - inte prestige.

Jag fick nyss 200 omdömen på Öltorget, men jag har ett gäng med extra omdömen på öl som inte finns med på Öltorget.

Jag tycker väl inte att dricka flest öl är en tävling... men det känns ändå som det ibland. Alla vill ju vara kunniga på något område, och ett av mina områden blev öl. Det kan skapa roliga samtalsämnen på fester och pubar, plus att man själv och ens vänner alltid vet vad som är gott att köpa.

Jag håller reda på mina omdömen genom att alltid ha en penna till hands när jag ska dricka en ny öl, och oftast ett block (ibland blir det kvitton) att skriva på. Sedan för man in det på Öltorget. Har dock inte orkat engagera mig i ratebeer än.

Och åter till tävlingen/hierarkin... Även trots att jag är kompis med en hel del ordentliga ölentusiaster (såsom Skopsen på Öltorget), så märker man att även om man inte druckit lika många öl som dem kan man likväl ha druckit något de inte druckit eller ha andra synpunkter än dem, så det handlar egentligen inte om hur många öl man druckit - utan hur bra man kan öl i allmänhet.

Att ha druckit några hundra ljusa burklager tror jag inte ger en någon direkt status... men att ha provat öl från hela världen och av alla typer ger definitivt status i kretsar som bryr sig om öl.

- Jag på Öltorget

Jag vet inte hur många olika ölsorter jag har testat men det torde vara omkring 1000 sorter. Tyvärr har jag inte skrivit upp allting.

Jag kan ju helt enkelt inte låta bli att göra reklam för min egen sida www.iglaset.se

Vi har hela systembolagets sortiment (inte bara öl alltså) dvs ~12000 artiklar i databasen, sorterade efter stil, kategori mm.. Jag har dessutom lagt in massvis av öl som inte finns på SB, just nu tror jag att vi har run 1200 öl i databasen. Du sätter betyg på en skala 1-10, sen hittar sidan automatiskt andra användare med samma smak som du, och sen är det en enkel grej att kolla vad dessa användare tyckt om öl som du ännu inte provat. Personliga öltips alltså!

Sen kan man självklart skriva in kommentarer som ett komplement till betyget.

Vi jobbar med en mängd andra funktioner också, aktuellt just nu är ett verktyg för att underlätta sambeställning av hela kollin från SB's beställningssortiment. Sen håller jag på för fullt och skriver stil-information.

Tja... Jag skrev just min 787e ölrecension på www.beeradvocate.com men jag har väl kanske druckit 1100 ölsorter allt som allt (allt mellan lättöl och amerikansk dubbelbock).

Vissa recensionssiter verkar väldigt inriktade på att dricka och skriva om många sorter; jag använder det mest för att hålla reda på vad jag har druckit, att hålla engelskan vid liv och tillfredsställa min inre nörd.

Det viktigaste i slutänden är väl att göra det man tycker är kul. Och ha respekt för alkohol så att man inte mår dåligt av det.

--
Den största svenskspråkiga ölbloggen? http://ofiltrerat.blogspot.com/