En undran gällande London Pride...

Jag läste precis nyss i Jankos bok Ölkunskap och fann då detta...

"...många alebryggare idag använder sig av en moderniserad tillverkningsmetod som rent tekniskt sett borde betraktas som underjäsning. Exempel på sådana märken är Fuller's London Pride och Bass Pale Ale." (Ur Ölkunskap sid 82)

För mig var detta en nyhet att London Pride per definition skulle vara en underjäst öl. Någon som kan utveckla vad som åsyftas?

Vid "riktig" överjäsning använder man öppna jäskar och jäser vid en högre temperatur (15-20) än underjäsning (~10). Eftersom det är besvärligare att hantera och dessutom är en känsligare process väljer dock vissa bryggare att låta ölen jäsa i slutna jäskar och eventuellt vid temperaturer omkring den man jäser underjäst öl i. Eftersom processen då är densamma som vid underjäsning vill vissa kalla öl som är gjorda med denna process för underjäst öl, även om man använder överjäst i processen.

Högt skum,

//Tomas Lindohf
Ordförande Sällskapet Malte
http://www.sallskapetmalte.org/

Högt skum,

//Tomas Lindohf

Tack för klart och tydligt svar!

Är det då rimligt att anta att de flesta engelska ales som finns på den svenska marknaden framställs på just detta sätt? Jag tänker då främst på massproducerade öl såsom Old Speckled Hen, Adnams Bitter osv.

Dessutom... Detta måste ju vara ett relativt nytt påfund. Jag har själv besökt bl a Fuller's och Young's (RIP) och kunde konstatera att det fanns såväl öppna som slutna jäskar på båda bryggerierna...

Hur påverkar denna jäsning smaken på ölet? Som jag ser det borde det rimligtvis hämma smaken, eller har jag fel?