Islay Ales

Då jag läste tråden om Ysta Färsköl och dess problem med tappningen kom jag att tänka på ett annat exempel...

Jag har under året provat tre olika Isle of Islay Ales (Finlaggan, Black Rock samt Angus Og Ale) på min lokala Bishops Arms. Jag har provat dem vid tre olika tillfällen (totalt sex olika flaskor) och måste tyvärr konstatera att fem av dessa flaskor har haft en tydlig smak (och doft) av vad jag skulle likna vid vinäger. Med tanke på att man betalar närmare hundra kronor för en flaska skruvas ju förväntningarna upp en aning, men tyvärr...

Naturligtvis är jag medveten om att levande öl har en större spännvidd vad gäller smak från flaska till flaska. Detta är ju samtidigt charmen med att botanisera bland sådana öl. Mina erfarenheter av Real Ale (och då handlar det främst om handpumpad sådan, men även flasktappade varianter) säger mig dock att vinägersmaken är ett tecken på att ölen inte är helt "frisk".

Jag har av denna anledning varit i kontakt med såväl importören (Pilsnergubbarna) samt bryggeriet och de sistnämnda har med hjälp av flaskornas serienummer spårat brygderna. Dock utan att jag fått någon egentlig förklaring till missödet... Vill samtidigt ge dem en eloge för sitt engagemang!

Min undran är nu om det finns fler här som har liknande erfarenheter av Islay Ales, eller om någon har en teori om vad det kan bero på...?

Jag har druckit den på plats. Det var 2004 och om jag minns rätt var bryggeriet ganska nyöppnat. Tyvärr står det i mina anteckningar om Black Rock, på cask, att den var syrlig. Även Finlaggan Ale på flaska blev provad och den var OK. Jag minns även att vi på puben vi drack dem pratade med ägaren om att de var nya i branchen och att de hade haft problem med kvaliteten. Tyvärr har jag inte druckit något från dem sedan dess och vet därför inte hur de är nu för tiden.

--
Thomas Nilsson

--
Thomas Nilsson

jeg var en tur i Skotland i juni - kjøpte 32 flasker ale fordelt(påtvunget) på 8 kompiser. Alle fire fra Islay Ales var nærmest udrikkelig. De resterende fra skotske mikrobryggerier holdt bra kvalitet.