öl och ost?

Hejsan

Jag har blivit ombedd att göra en ölprovning ihop med ost.
Aldrig gjort detta seriöst...
Öl och ost är ju gott, någon som har förslag på ölsorter och ostar?

Morgan

Några ostar som definitivt skall med vara i en sådan provning är Gruyére och Saint Augur. Öltyper som passar till ost är bl.a. stout och porter.

Fullers Vintage Ale som släpptes nyss funkar kanon till grönmögel, typ St Agur. Körde provning i helgen med bl a årgång 2002 och 2007 och det var inte ett dugg äckligt.

/Mattias

Jag har själv liknande planer och har bl a sneglat på kapitlet "Sex öltyper - Sex ostar" i Michel Jamais läsvärda bok "Öl & Mat" där han föreslår följande...

Weissbier och Getost
Barley Wine och Parmesan
Kölsch och Lagrad svensk hårdost
Belgisk Syrlig Ale och Kittost
Gueuze och Spansk fårost
Faro och Grönmögelsost

Enda kruxet är väl att flera av ovanstående ölsorter inte är helt lättillgängliga här i Sverige...

Kommer med stort intresse att följa denna tråd!

Jag tycker att det är väldigt gott med hårdost typ pecorino till engelsk ale typ Strong suffolk eller Fullers vintage. Bäst är dock en krämig ost, gärna mögel, med fikonmarmelad och en stark mörk belgare.

Jag har själv hållit i en öl och ostprovning, och resultatet från den hittar du nedan. Betygen är genomsnittsbetyg på en 10-gradig skala.

1. Double Chocolate Stout + Gorgonzola Fiore (7,1)
1. Brookly Lager + Roquefort Vieux Berger (7,1)
3. Nils Oscar Barley Wine + Mimolette (6,6)
4. Slottskällans Pale Ale + Linconshire Cheddar (6,3)
5. Franziskaner Hefe-Weissbier + Chavignol (6,1)
6. Timmermans Kriek Tradition + Contessa (4,5)

Ett par kommentarer om detta:

* Double Chocolate Stout passade till nästan alla ostarna, så om man bara ska servera en öl till ostbrickan så är det den.
* Det är väldigt viktigt att Brooklyn Lagern serveras rumstempererad för att kombinationen med Roquefort-osten ska funka.
* Om man hade bytt ut Franziskaner mot Hogaarden eller annan veteöl av belgisk typ tror jag att kombinationen hade funkar bättre med Chavignol.
* Kombinationen med krieken hade förmodligen funkat bättre om man hade tagit den sötare varianten.

Till sist: Jag och min hustru hade provat igenom alla varianterna innan, och för sig själva funkade de utmärkt. När vi sen höll i själva provningen så var där helt plötsligt kombinationer som inte funkade så bra längre, vilket förmodligen berodde på kombinationerna vi hade provat innan.

Högt skum,

//Tomas Lindohf
Ordförande Sällskapet Malte
http://www.sallskapetmalte.org/

Högt skum,

//Tomas Lindohf