Celebration ale

Så var den äntligen här, Celebration ale, efterlängtad av mig och säkert många andra,drack den första flaskan redan igår.
Är det förresten någon som vet hur länge den håller sig fräsch? Eftersom beskan är ett av de utmärkande dragen så vill man ju hinna dricka upp flaskorna innan den mattas. Jag vet inte om bästföredatumet är relevant eller mest taget ur luften?

Jomen visst kan du spara den längre än vad som står på flaskan. Har pratat med Wicked Wine som importerar produkterna från Sierra.
Tydligen ska din Celebration vara ännu bättre till jul, om du lyckas spara några så länge.
Personligen har jag nästan 30 st här hemma så några borde jag kunna ha kvar till dess.

Det som kännetecknar en Celebration Ale som färsk är ju smakhumlingen. Beskan är för IPA-stilen medel. Är man IPA-fantast ska man absolut dricka den under det närmaste halvåret.

Jag har inte smakat en gammal, inte heller hört talas om någon som gjort det.

Så länge ingen kliver fram och säger "Jag har provat en gammal som smakade si och så och den är mycket bra" finns det ingen anledning att spara speciellt många flaskor. Risken är överhängande att ölet tappar i ren och skär profil. Jag tvivlar på att detta öl utvecklar komplexitet då det är bryggt på pale malt som bas och några nävar karamellmalt (min uppskattning).

Jag är något förvånad äver att Systembolaget skriver "kan lagras" i beskrivningen av denna öl. Friska, medelstarka amerikanska IPA har väl inget rykte som lagringobjekt?

Det du skriver är intressant. Jag är inte så insatt i själva tillverkningsprocessen och vad den kan medföra för egenskaper. Eftersom jag verkligen älskar IPA-stilen så är det kanske dumt att spara för många flaskor, som du säger. Någon ska jag dock spara till vintern 2008 bara för att ha något att jämföra med.

Har Celebration kommit ut på Bolaget något år innan detta?

Jag har för mig att Celebration Ale funnits på bolaget någon gång tidigare, för en 2-3 år sedan.

I en bok med recept för hembryggning av komersiella öler står det att den är som bäst inom 8 månader.

Angående din gissning är den väl inte så tokig. (iof ganska typisk för stilen Smile )
Boken gissar på 11,5% av olika karamellmaltsorter och resten vanlig ale malt.

Humlen för dom som är intresserade är Chinook (beska), Cascade (smak + arom). Torrhumlad med Cascade och Centennial.
I och för sig inte särskilt svårgissat då humlen inte är särskilt dold i den här ölen Smile

Jag har druckit lagrad celebration (från 2006), fanns i julas på Bishop Bellmansgatan. Som alla lagrade öler blir den avrundad med tiden, men om det bara är beskan man är ute efter så får man väl låta bli att lagra... Prova annars Harvest från Sierra, den lär ni gilla!