Isländsk öl - Räck upp en hand om ni har provat det!

Det händer en del i den isländska ölvärlden. De senaste åren har två nya pigga bryggerier sett dagens ljus. Bruggsmidjan, från den lilla byn Árskogssandur på norra Island, (http://www.bruggsmidjan.is/) producerar två öler året om, en ljus respektive mörk lager i tjeckisk stil med en tjeckisk bryggmästare vid rodret. Ölerna innehåller ej konserveringsmedel vilket givetvis förkortar livslängden men avsevärt förbättrar smaken! Ölet går under namnet Kaldí och nu under påsken finns även säsongsölet Páska Kaldí. Tidigare i år gjordes även ett öl till den isländska mathögtiden Thorrablót där islänningarna frossar i olika typer av slaktmat.

Första mars släpptes det allra senaste tillskottet på den isländska ölhimlen. Ölvisholt brugghús (http://www.brugghus.is/), ett bryggeri från södra Island, presenterade Skjálfti som är en ljus lager med mycket smak. Bryggmästare är Valgeir Valgeirsson som har utbildat sig hos Gourmetbryggeriet i Danmark. Företaget drivs att ett gäng ölentusiaster som vill särskilja sig med smakfulla öler utan tillsatser.

Nu är det bara att hoppas att de två stora "jättarna" Egils (http://www.egils.is/olgerdin/is/) och Vifilfell (http://www.vifilfell.is/) följer efter och producerar annat än volymöl!