Att lagra eller inte lagra

Okej. Följande öl står i källaren. Vilka kan/bör lagras? Hur länge? Vilka bör drickas direkt?

Pannepot Grand Reserva 2005
Braunstein Heritage 2006
Rogue Imp Stout 2007
Ommegang ("bäst före 2010")
Left Hands Chainsaw Ale
Left Hands Widdershins
Three Philosophers 2007
Brooklyns Monster Ale
Fullers Vintage 2007
Chimay Grande Réserva 2001
Samichlaus Bier 2001
Goude Carlus 2006

Och p.s.
Ska de som har kork ligga eller stå? Stå, väl?

Pannepot Grand Reserva 2005------kan lagras mer men den e helt underbar som den e (ett par år till)
Braunstein Heritage 2006-------Oxo en öl som är underbar, prova att lagra den i ett år till eller 3
Rogue Imp Stout 2007-------------Ge den minst 1-2 år enligt min smak lite för bitig i detta läge
Ommegang ("bäst före 2010")----samma sak här tycker 3-4 år så att smakerna landar lite o alcoholen
Left Hands Chainsaw Ale--------ingen aning
Left Hands Widdershins --------- ingen aning
Three Philosophers 2007----------ej värd att lagra men kan va kul att prova
Brooklyns Monster Ale------------drick den nu eller glöm bort den ett tag
Fullers Vintage 2007 ------------kan lagra den i minst 10-15 år utan problem
Chimay Grande Réserva 2001-------Den har nått sin peak men kan säkert lagras ännu längre
Samichlaus Bier 2001-------------?????
Goude Carlus 2006----------------ett par år gör den godare

Detta e bara vad jag tycker och delar säkert inte med alla om det jag tycker,,,

Lagra all öl stående har jag lärt mig svalt och mörkt ...

Ps: tänk inte på bäst före datumen det är bara rekommendationer , om du har en Chimay blå 1999 så står det bäst före 2005 och den släpptes i år på bolaget

Samichlaus 2001 bör utan problem gå att lagra en tio år. Widdershins bör gå att lagra. Däremot vet jag inget om Chainsaw Ale.
Lars Bergvall
Stockholm

Lars Bergvall
Stockholm

Jag har vid provning två år i rad tyckt att Samichlaus 2002 varit bättre än 2001. Om det beror på skillnader i brygd eller att den äldre nått över toppen vågar jag inte svara på.

Tror att Rick kommenterat detta tidigare i en annan tråd och jag kan bara hålla med. Tokhumlade öl bör drickas relativt färska då de knappast vinner på att lagras. Det är ju liksom inte bryggeriets mening att man ska dricka ölen när den blivit fadd och tråkig. Chainsaw skulle jag därför inte välja att lagra någon längre tid. Däremot är väl Widdershins en Barley Wine så den kanske kan sparas lite längre. Kolla på Rate Beer vad folk som druckit den färsk tycker jämfört med andra som druckit den lagrad. Just Widdershins har jag bara en flaska av så jag kommer personligen dricka den relativt snart då det inte finns nåt värre än att lagra en öl för länge och sen undra varför man inte drack den tidigare när den troligtvis var godare.

Jag lagrar all min korköl stående.

/Mattias

Left -hand och Brooklyn är väl tveksamma att lagra...
Allt som skall lagras ska lagras som vin, dvs mörkt och svalt, men INTE liggande! Det ska vara en lutning så att hela korken/kapsylen täcks, men inte mer. Om flaskan ligger ner, som är vanligt så ökar trycket på korken och därmed risken för läckage, oavsett om det är kapsyl eller kork. Det viktigaste är öm omvårdnad och mycket prat... Smile
Jag drack dock en Gouden Draak som var 12 år och hade lagrats i 25+ temperatur de sista 7 åren, och det var en himmelsk upplevelse! De hade dock stått upp.

Lycka till - Njut länge!