Westvleteren 12

Jag fick möjlighet att testa denna öl som jag har fått höra är ett av de svåraste ölen att få tag i.
Jag tyckte att den enkelt att den är lika god som de övriga Trappist-ölerna, men att den har höjts till skyarna som det kanske godaste ölet i världen vet jag inte om jag kan säga, då olika öl passar vid olika tillfällen.
Ölet var av årgång 2007 och köpt i Danmark för en slät hunka.
jag undrar hur svårt det är att få tag i? och varför det är en av de dyraste ölerna man kan köpa på krogen i Sverige efter Samuel Adams Utopias?

Om du googlar hittar du info snabbare än du hinner säga Westvleteren. Anledningen till att den är dyr att köpa på krogen eller i butik är för att den är knepig att få tag i. Munkarna bestämmer om du får köpa när du väl kommer till klostret. det är inte ens säkert att det finns något just den dagen man kommer dit. Därför ska man kontakta dem först.

De vill inte att deras öl ska säljas kommersiellt av någon annan pub/butik utan förbehåller sig rätten att sälja själva. Köper man öl från dem ingår man i princip ett avtal som innebär att man köpt för privat bruk, inte för att bli rik på något som de har slitit med. De brygger sitt öl och säljer det relativt billigt i cafét för att klostret ska gå runt, inte för att bli multimiljonärer.

I deras eget café kostar en Wv 12:a 3,5 euro. På en svensk krog pröjsar man omkring 250 spänn och uppåt. Jag såg den hos Barleywine dk i Köpenhamn för dryga hundringen (danska kronor).

Att det i sin stil är en mycket bra öl verkar de flesta överens om.

Men stora delar av dess popularitet tycker/tror jag beror på hype och begränsad tillgång.

I korthet tolkar trappistbröderna på klostret Westvleteren sin regel så att det är de som får sälja som öl och ost till allmänheten. De andra klostren tolkar det lösare som att de får tjäna pengar på sina produkter, och att de får vidaresäljas och även tillverkas med hjälp av andra.

Hos Westvleteren sker tillverkningen och försäljningen i klostret av bröderna själva. Och i alla fall hittills har de önskat att ölen inte säljs vidare av andra för att upprätthålla sin regel. Och då kan man bara köpa ölen, som tillverkas i små satser, i begränsad mängd (1 back per bil) hos dem eller enstaka flaskor i deras café.

Allt detta hjälper till att sprida en aura av exklusivitet och kompromisslöshet som många ölälskare fascineras av. Och de buteljer som kommer ut på marknaden kan därför säljas för höga priser. Marknadsförare skulle lyriskt använda ord som "mervärde" och "storytelling".

Det har varit snack om att reglerna skulle lättas upp och ölen skulle få säljas av ett fåtal utvalda grossister/detaljister, men jag vet inte hur status eller sanningshalt är för detta. Detta eftersom det stora intresset för ölen anses som irriterande av klosterbröderna, som egentligen bara vill leva i stillhet, tystnad och bön.

Personlingen är jag inte så förtjust i starka belgiska öl och väljer att respektera munkarnas önskan, så jag har inte druckit deras öl.

--
Den största svenskspråkiga ölbloggen? Ofiltrerat

Folk som gillar stilen brukar påpeka att "Three Philosophers" från amerikanska Ommegang är en duglig kopia av W12. Kanske något att titta på som alternativ?

--
Den största svenskspråkiga ölbloggen? Ofiltrerat

Three Philosophers är mycket fint, det är inte det, men jag tror nog att de flesta skulle nämna Sint Bernardus Abt som det närmaste alternativet till Westvleteren. De båda bryggerierna har ett gemensamt förflutet, och mycket förenklat och kortfattat kan man säga att Westvleteren och Sint-Bernardus var ett och samma öl från början.

(Undrar förresten varför Systembolaget stavar "ABT" med versaler, som om det är en förkortning för något. Ordet betyder ju helt enkelt "abbot" på nederländska.)

/H.

Det har faktiskt hänt att jag har fått email från olika belgare som på något sätt har lyckats skrapa ihop en drös Westvleteren 12-kartonger och som har erbjudit oss att köpa. Jag har dock alltid tackat nej.

Att ölet smakar bra råder det däremot ingen tvekan om. Smile
Jag drack det i klostrets egen servering ett par gånger i våras. Ingen av gångerna fanns det någon öl tillgänglig att köpa hem. Kanske lika bra det, flaskorna hade förmodligen pajat på planet. Wink

Marc Schuterman
Brill & Co

Hej,

Köpte en låda av 12:an på klostret 1993. Har nu åtta flaskor kvar, och inte rört någon på säkert 7-8 år.

Jag undrar hur brygden utvecklats. Vad tror ni, är det dags att korka upp en och prova?

Här kommer det nog att råda delade meningar men jag anser att w12 ska drickas färsk. Jag köpte en back w12:or 2003 och tycker inte de förbättrats något under åren, snarare tvärtom.

De Rochefort 10 & 8 jag brukar spara dricker jag med förtjusning efter ca 3-6 år med löjligt gillande på läpparna. Men Westvleteren 12 får jag aldrig till på samma sätt. Färsk är den god men väl eldig tycker jag. Exemplar jag sparat 3, 5, och 7 år har aldrig balanserat sig som mina Rochefortexempel och de jag druckit efter 7 år känns definitivt överlagrade.

Ja, W 12 är hypad men om inget otroligt har skett på senare år så var den i alla fall busenkel att köpa på plats när jag var och besökte klostret 2003. Visserligen var den slut i klosterförsäljningens drive-through del men 200 meter därifrån låg nån typ av restaurang och souvenirbutik som sålde ölen lika billigt, ca 14 kr per flaska. Visserligen utan trälåda men hur god är den...

...den säljs nu endast undantagsvis för take-away i cafét In de Vrede, och då ingående i en presentförpackning. Den lär däremot gå att få tag på rätt så billigt i ett antal ölaffärer i Belgien.

Sidor