Blå chimay årg. 05

Sitter och parallelldricker en blå chimay årgång 05 som jag lagrat själv och en färsk, dvs en 08. Kan konstatera att den vunnit på tre års lagring. Tycker dock att 99:orna som såldes på bolaget i vintras var flera snäpp bättre. Vore intressant att höra era åsikter på optimal lagringstid, när den når sin peak osv. Är det förresten nån som druckit nån riktigt gammal, som passerat bästföredatum med fem år eller mer?

Jag har inte testat någon riktigt gammal ännu men om några år såkommer det att ske. Smile Jag har smakat ölen efter 1, 2, 3, 4, 5 och 8 års lagring men inte sida vid sida så jämförelsen haltar kanske aningen. Mitt intryck är att Chimay blå ska antingen drickas färsk eller ha minst 3-4 år i källaren. Efter åtta års lagring så pratar vi i det närmaste om en helt annan öl en den färska. Jag vet en som t.ex. inte alls tycker om ölen då. Tycker bara att den känns gammal och unken men den person gillar mest fräsha, hummlebomber som doftar i princip bara humle. Så var peaken ligger är beroende på personlig smak, vad du ska dricka ölen till o.s.v. Ska man ha den till ost så tycker jag att den som var åtta år gammal var ett par snäpp bättre än den färska. Och det är ändock gott med färsk Chimay och smakrika ostar.

/Uffe

Öl är kultur
www.karlstromsmalt.se

Titta gärna på mitt blogginlägg, tänk bara på att det gått ett drygt halvår och din '05 är alltså äldre än vad "min" '05 var.
http://gronahuset.wordpress.com/2008/02/18/chimay-bla/

Som du själv nämner så är 1999 mycket bättre än dom färska 08orna jag har själv lagrat och druckit 07,06,05,99, men den bästa om inte psyket spelade mig spratt så va det en fån 1988 som jag drack på belgobaren i sthlm en helt annan öl än både färsk och 99an ljusår i från dom vinösare får man leta efter priset på 395kr va värt varenda krona Smile ville ha en till ett par dagar efter men jag drack den sista Sad .. sen hörde jag att någon som va nere i klostret fick prova en från 1977 och den va oxo super god men om han bara sa så för att imponera på mig vet jag inte så en peak vet jag inte om det fins ..

är den flaska från som jag för 10 pengar inhandlade i Brussels. Nu söker jag bara ett lämpligt tillfälle att öpna den.