Rekordens ölfestival

SBWF loggaStockholm Beer & Whisky Festival har öppnat med över 1500 olika öl och whisky, ingen har orkat räkna. I tävlingen deltar 555 flasköl, vilket är rekord. I år är inslaget av krogar desto mindre eftersom Duvel Café, Järnet och Belgobaren inte är med. I stället är i stort sett vartenda svenskt bryggeri med. Det är storfrämmande och gott om nyheter.

Ända från USA kommer Steven Grossman. Han beskriver sig som ölambassadör och är bror till grundaren och ägaren till Sierra Nevada. I Wicked Wines monter finns Torpedo. Den är en variation på Celebration Ale. Senare kommer han att presentera Harvest Ale, som görs på alldeles nyskördad humle.
Från Skottland kommer James Watt (inte släkt med uppfinnaren av ångmaskinen). Han och en kompanjon startade Brewdog för 1½ år sedan. De tog kontakt med Philipsson och Söderberg och fick redan efter bara ett år in en öl, Punk IPA, på Systembolaget. I montern finns också Trashy Blond, en ljus ale, The Physics, en variation på engelsk bitter med Amarillo och Nelson Sauvin, Speed Ball, en stark ale med kolanötter, honung, vallmofrö och guarana, och Rip Tide, en mycket lättdrucken imperial stout. Dessutom finns en ny variation av Paradox. Som vanligt en imperial stout, den här gången lagrad på fat som har innehållit Smokehead-whisky. Ett besök på bryggeriets hemsida rekommenderas.
Nynäshamn presenterade sin nya, Brötet barley wine. Den är gjord på honung och håller 9,1 %. Den är lagrad nio månader. Mycket len och lättdrucken. Två tusen flaskor kommer på Systembolaget den 3 november.
Nils Oscar kommer med två nyheter. Årets julöl, alldeles nytappad, och Coffee Stout Rwanda Gatsinga. Den senare är alltså en kaffestout gjord på kaffe från Gatsinga i Rwanda. Kaffet har en mycket intressant karaktär och ger en smak av paprika till ölen.
Jämtlands bryggeri kommer med två nyheter. Dels Oatmeal Bitter. Det är alltså en havrebitter. Världens första? Den lena smaken från havreflingorna ger en intressant brytning till beskan. Den andra nyheten är en India Pale Ale.
Sigtuna Brygghus har två nyheter. Den ena är en egen porter, Loadmaster Porter. Den andra är Midvinternattens mörker. Den har tagits fram åt Wicked Wine för att säljas som julöl på Systembolaget. Midvinternattens mörker håller 6,2 % och innehåller kanel, kryddnejlika, muskot, pomerans och två hemliga ingredienser.
Krogarna är inte helt frånvarande. Bihops Arms är med och har mängd svenska småbryggerier. Bland andra Kinnekulle bryggeri. I montern finns för första gången utanför Göteborg Järntorgets Arbetarporter från Ocean. Den håller hela 9 %.
Monks Café går mot strömmen och utvidgar. Fler öl än någonsin. I år Black Albert, en belgisk imperial Stout, ett måste! Dessutom finns en liten monter med öl från det egna bryggeriet. Där finns alla möjliga konstigheter som tomatlager, kaffelager, ananaswit, hallonporter och annat.
Ett fylligt reportage med bidrag från undertecknad och Cecilia Hansson kommer i Maltesen. Dessutom kommer reportage med Steven Grossman och James Watt.
Lars Bergvall