Ungern

Jag har för jobbets räkning varit i Budapest några gånger, och snart är det dags igen.

Det finns öl i Ungern. Standardlager som Dreher Classic eller Arany Ászok, någon bock och enstaka mörka lager. Liksom mer eller mindre importerad öl som Carlsberg och Stella Artois. Och några belgare.

Men det verkar vara det. Jag har hittills inte hittat några öl från Ungerska landsbyggden, några lokale ales eller något annat... "Roligt".

När jag försökt hitta information öm öl i Ungern på engelska så hittar jag inte heller mycket. Det bästa var en sida från en etikettsamlare som var ouppdaterad och utan fungerande mailadress. Det verkar inte heller finnas någon EBCU-organisation därnere.

Kan det verkligen vara så här illa? Mitt intryck är att situationen närmast är som den var i Sverige i början av åttiotalet!

Så. Är det någon här som har tips om var man kan få tag på eventuellt intressant ungerskt öl i Budapest? Jag vet att det finns ett par belgiska temakrogar, men där har jag redan varit och belgiskt öl finns här med.

Om någon har länkar eller adresser till lokal kunskap så vore jag också tacksam.

Nu verkar den Ungerska ölportalen sorlap.hu ligga nere, men den något ouppdaterade listan på Ungerska bryggerier kan nås via google:

http://64.233.183.104/search?q=cache:pfjlmPgB9a0J:www.sorlap...

Jag har försökt besöka de flesta i Budapest-trakten, med mycket varierande resultat. Jag kan rekommendera Kaltenberg Sörözö och Mister Sörhaz där.
Det går att hitta mikrobrygda obskyra öl (ofta i PET-flaska) på lokala marknader, och det finns även pubar som säljer hantverksproducerad öl. Ölkulturen verkar dock inte spridd i så voda lager, och då språket ofta är ett problem så är det inte alldeles enkelt att hitta det man söker.
De öl jag har provat har alla varit lageröl i typisk centraleuropeisk anda.

Förutom den Ungerskspråkiga listan så har ju Ratebeer en lista på: http://www.ratebeer.com/beer/breweries/brewers-directory-0-9....
Besöksvärda platser i Budapest finns på http://www.ratebeer.com/Places/Country/Cities/Budapest/94.htm

Miskolc verkar annars vara navet i Ungerns ölkultur, och jag hoppas besöka staden i November.

Jag var i Budapest 2005 och besökte flera av pubarna som nämns på europeanbeerguide.net. Ingen av dem stack väl ut för sin öl även om flera gjorde sin egen. Den mest intressanta jag drack var på ett litet hål i väggen med fullt ut röd inredning. De hade på flaska en bock (inte drehers) som för mig rakt av var en dubbelbock. Rätt bra men jag minns inte vad den hette.