Julöl och årgångar?

Jag satt och funderade lite om julöl med olika årgångar. Kan man säga att julölen verkligen är av olika årgångar? Brygger alla den på olika sätt olika år eller är det bara för att hålla reda på till vilken jul den brygdes? Jag tänker främst på alla lageröl.
Jag funderar ju om jag verkligen ska köpa alla dessa julöl i år igen eller om de är exakt samma öl som ifjol, och alla andra år, och jag således har druckit dem redan. Jag bara slösar en massa pengar i så fall som jag kan lägga på nya spännande saker som jag inte druckit (som för alla andra är det tight ölbudget i november)?

Frågorna gäller väl dessutom påsköl och oktoberfestöl som också får olika årgångar...

Vissa få öl, t.ex. Anchor Christmas Ale, bryggs efter olika recept varje år. Om jag har fattat rätt så är det mest kryddningen som ändras från år till år. Andra öl, t.ex. Mariestads Julebrygd, Samuel Adams Winter Lager, Nils Oscar Kalasjulöl tror jag nog smakar lika varje år. Givetvis kan det finnas mindre variationer mellan årgångarna, framf;rallt hos de mindre producenterna.

Så satsa dina pengar på öl du gillade förra året samt öl som du inte har smakat ännu. Det är gott om nya öl i år så det lär inte vara svårt.

&Uffe

Öl är kultur
www.karlstromsmalt.se
gronahuset.wordpress.com

Nils Oscars "riktiga" Julöl (ej kalas) varierar från år till år, (de flesta)belgarna går att lagra, om det är värt det bestämmer du själv. Årgångarna på lagervarianterna är nog bara kuriosa... Öl är som mjölk - så länge den smakar bra är den bra! Det finns väl ingen som tror på bäst före-datumen på ex. Chimay? Jag har julöl som är lagrad ett antal år, en del hade blivit bättre vid senaste provningen, andra var det bara att dricka upp direkt, eller hälla ut... Tillbaks till början - de flesta klassiska säsongsölen (hb, youngs, spaten, åbro, carlsberg etc) är som en del whiskys - gjorda för att smaka likadant år efter år. Vill du ha nya sensationer rekommenderar jag dig att hålla dig till de små bryggerierna - det är inte alltid variationen är avsedd...!
God Smak!