Italienska köket

Jag lagar mycket italiensk mat, pastarätter, olika risottos etc. Med undantag av veteöl till skaldjurspasta tycker jag att det är svårt att hitta öl som förhöjer smaken på den här typen av rätter. Att funka till är en sak, att vara lysande till är en annan.

Efter att ha blivit rekommenderad Björnebryg till tre olika rätter på bolagets hemsida lade jag ner och frågar här istället.

Det klassiska svaret och oftast det bästa är att bäst fungerar de drycker som finns i den region som maten kommer ifrån. När det gäller det traditionella italienska köket så är det nog inget som slår ett lokalt vin.

Det skulle i så fall vara öl från regionen. Det kan vara lämpligt att passa på nu när Systembolaget har ett antal öl från hantverksbryggerier och inte bara Peroni (SABMiller, Sydafrika):

Birrificio Baladin från Cuneo (Piemonte)
Birrificio Torrechiara från Parma (Emilio-Romagna)
Birra del Borgo från Rieti (Lazio)

Ölskribenten Evan Rail (han med Good Beer Guide to Prague and the Czech Republic) skrev nyligen i New York Times efter en resa i Italien:

If this is what Italy’s craft beers are like, they can keep the wines.

För mig är Italiensk mat så många olika saker så det blir svårt att ange några enstaka ölsorter. Dessutom hittar man ju tyvärr inte så ofta något större urval av Italienska öl på bolaget.

Men spontanjäst (skaldjur, fisk), porter & stout (risotto? / pasta?) och pale ale (fisk?) skulle jag kunna tänka mig att prova...

Skall se om jag hittar mina anteckningar från Birrificio Italiano (
Karta) och vad jag drack där till deras lokalt producerade mat. (Fast det går nog snabbare om du tittar på de öl de brygger och rekommenderar till deras mat...)

--
Thomas Nilsson

--
Thomas Nilsson

Jag håller helt med om att italiensk mat kan vara väldigt mycket. Men bra råvaror och kryddiga smaker snarare än starka tycker jag är generellt.

Jag har provat porter till kraftfulla pastarätter men tyckte inte det funkade. Däremot var det ok till en svamprisotto. Brukar dricka Liberty Ale till köttfärssåsen, men det dricker jag å andra sidan till det mesta.

Skall kolla på sidan du nämner vid tillfälle.

Tack för svar!

Fler förslag

För en tid sedan var jag på en 50-årsfest i Örebro.Det bjöds på en Italiensk buffé.
Till buffén fanss det öl från Närke Kulturbrygeri samt Nils Oscar God Lager. Båda ölen fungerade bra till maten. Ett annat öl som kan vara bra till Italiensk mat är Bedarö Bitter eller någon annan smakrik ale.
Lycka till med ölvalet.

Hälsningar
Sven-David
Lund

Då blir man ju nyfiken och undrar vad för sorts öl de dricker???

--
Thomas Nilsson

I Amerika är i alla fall pizza och IPA en klassiker. Jag vet själv att den feta, lite salta osten är perfekt med en välhumlad, besk IPA.
Pizza kanske låter simpelt men over there är pizzorna generellt lite mer spännande i vår ankdamm Smile

De dricker mest ljus lager, som resten av världen, men det finns toppenbryggerier där också. Gå in på systembolagets hemsida och sök, det finns litegrand kvar av de som kom i vintras. Smakrika och mumsiga utan att bli en box på näsan som tar över smaklökarna.
Se även denna artikel i NY Times ( http://travel.nytimes.com/2008/11/02/travel/02Beer.html?scp=... )
Lycka till!

Mer eller mindre allt av det som jag druckit från italienska småbryggerier är rakt av försök att efterlikna olika stilar av belgisk öl. Jag tror knappast att målsättningen med dem är att hitta något som passar till det lokala köket. Men de kan vara värda att dricka ändå, naturligtvis.

Sidor