En öl och ett öl

Jag blir förbryllad över mig själv att ibland låter det bättre med en öl och ibland med ett öl.

När säger man det ena och när det andra?
Finns det någon mer som grubblar på denna oerhört viktiga fråga?

Äntligen en verkligt viktig fråga om öl! Wink
Även jag har många gånger funderat över denna skiftning mellan en och ett - framför allt när jag har korrekturläst artiklar för Maltesen.
Men är det inte så att vi dricker EN öl och sedan vill vi kanske ha EN öl till, fast då väljer vi ETT annat öl, dvs. en (hm..) annan sorts öl eller en (hm..) annan typ av öl.
I Nationalencyklopedin står det att man använder n-genus om "enstaka glas, flaska etc: till maten skall vi be att få en öl."
Men om jag däremot står vid bardisken säger jag kanske: jag ska be att få ett gott öl. Har ni något att föreslå?
Cecilia Hansson (språkpetimeter)

Bra att denna fråga lyfts upp!
I Svensk Ordbok av Sture Allén m fl sägs också att det normala är 'ölet', 'ett öl', 'ett gott öl' syftande på drycken, men att det om enstaka glas, flaska etc därav heter 'en öl'.
Frasordboken Svenskt språkbruk håller med.
'En öl' kommer sällan ensam, men 'ett öl' som Orval smakar speciellt.

Jag skulle gissat på att det hette olika om man pratar om ett glas öl resp en flaska öl. Alltså beroende på om man utelämnar ett underförstått "glas" resp "flaska".

--
Thomas Nilsson

--
Thomas Nilsson

Fast där sätter du ju en eller ett baserat på ordet glas respektive flaska, inte på själva ölet.

Egentligen är "en öl" och "ölen" ett ganska slarvigt sätt att beskriva "ett glas innehållande ett öl" (eller "en flaska innehållande ett öl"), dvs. när man pratar om både behållare och ölet i behållaren blir det "en öl" eller "ölen". Avser man bara ölet och bortser från behållaren är det alltså alltid "ett öl" eller "ölet".

Därför kan man utan vidare prata även om ett starköl, men bara i bemärkelsen att ett visst öl är ett starköl - dvs. alkoholhalten på ölet är över en viss procent.

En eller ett påverkar även böjning till bestämd form, dvs. ölen och ölet.

- Det här ölet var gott!
- Det här var ett gott öl!

- Kan du ge mig ölen där?
- Ge mig en öl tack!

Intressant blir det om man blandar de två formerna;

- Den här ölen är den sista av det här ölet.

Dvs., det här är sista flaskan av den här ölsorten.

Sen kan man säkert skriva ovanstående med en massa fina ord som beskriver de grammatiska reglerna, men det är jag inte rätt man för. Smile

Kom precis på att det även påverkar hur man räknar:

- Igår drack jag fem öl!

Detta betyder alltså att man drack fem glas/flaskor/burkar (kanske av samma sort) medan om man pratar om hur många olika öl man drack måste man fylla ut med fler ord för att förklara vad man menar:

Igår drack jag fem öltyper! / Igår drack jag fem olika sorters öl! / Igår drack jag fem öl av olika slag! / Igår drack jag fem olika öl!

Räknar man sorterna i ölförrådet högt låter det:

Ett öl
Två öl
...

Med om man skulle räkna flaskorna skulle det istället låta:

En öl
Två öl
...

Det verkar alltså som om kategorin av drycken är ett öl, medan det mesta andra är en öl...(?)

Fast olika typer av öl är väl alltid "en": en stout, en porter, en lager, en lambic. Och "en starköl" låter bättre än "ett starköl" tycker jag. Däremot "ett starkt öl" låter bättre än "en stark öl"... mycket märkligt Wink

Pratar man om två glas öl, dvs. menar det folk i gemen menar, är det ju inget konstigt att säga att man drack två öl. Men vill man specificera att det rör sig om två sorter bör man dryga ut det med fler ord för att tydliggöra detta, som jag skrev tidigare:

Igår drack jag fem öltyper! / Igår drack jag fem olika sorters öl! / Igår drack jag fem öl av olika slag! / Igår drack jag fem olika öl!

Man kan ta "en kaffe" och då vanligen mena en kopp (eller numer även ett glas), men avser man själva kaffesorten blir det som med öl, ett kaffe.

Vin kompletteras med "ett glas" eller "en flaska", det har inte blivit lika sönderslarvat i språket (än). Vem har någonsin hört någon säga att de ska ta "en vin" (om det nu har hänt, utan att tycka det låter fel)?