Glutenfri öl

Frågan är om man kan kalla glutenfri öl för GI öl oxo ??
Jag har sålt ett par glutenfria öl som gi-öl oxo och undrar om ag har gjort rätt eftersom den inte innehåller malt m,m ???????

www.extremchili.se
www.sorbonweb.com

Gluten och GI har ingenting med varandra att göra.

Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn.
GI har med kolhydrater att göra. Den som vill äta en kost med lågt GI är ute efter långsamma kolhydrater. Öl innehåller mycket kolhydrater och bör nog undvikas om man äter enligt GI. Det man kanske kan rekommendera om någon vill ha en "GI-Öl" är blaskig öl som Pripps blå pure och spendrups bright som marknadsförs som öl med lite kalorier.
(GI = Glykemiskt index)

En liten korrigering är på sin plats. Även havre innehåller gluten, även om jag vet att vissa av dom som är glutenallergier tål havre, men vad jag förstått så tål det flesta INTE havre.

De som har celiaki kan efter samråd med den behandlande läkaren pröva havre i kosten. Denna havre bör vara kontrollerad så att den inte innehåller föroreningar av vete, råg eller korn.

En sur lambic har sannolikt ett väldigt lågt GI då syra i olika former gör att kolhydraterna tar längre tid på sig att komma ut i blodomloppet (vilket är vad GI är ett mått på).

Men bryr man sig om GI bör man nog inte dricka öl alls...