Ölkällare

Det är så här att jag har funderat lite ang en ölkällare och tänkte fixa en källare/lokal som har det perfekta förhållandena för att lagra öl i , till saken är att den ska vara för allmänheten och att tex du kan lagra dina egna finöl i denna lokal mot en slant.
Frågan är , är det lagligt, finns det intresse,är det en god ide ??, källaren/lokalen ska vara i sthlm

www.extremchili.se
www.sorbonweb.com

Det finns ju flera vinkällare/vinklubbar i stan så varför inte satsa på en med öl också. Så länge man ställer dit sin egen öl och inte har någon form av försäljning i lokalen så borde det väl fungera? Kolla hur de gör på vinklubbarna och försök få till något liknande! Spännande om det går att fixa!

Det finns vinkällare (exempelvis Vinkällaren Grappe) som drivs på detta sätt. Ur juridiskt synvinkel är det viktigaste nog att verksamheten bedrivs i lokaler som inte har serveringstillstånd.

I jämförelse med vin så är det kanske inte lika intressant att lagra öl. Kvalitetsöl lagras nog i genomsnitt inte lika länge som kvalitetsvin, flaskorna är oftast mindre och man vill oftast lagra fler flaskor (man dricker ju mer av öl än vin). Totalt sett innebär detta mera hantering (dvs. kostnader) för relativt sett billigare varor. Det kan komma att kosta mer än det smakar.

Det borde vara lagligt så länge man inte har någon försäljning eller servering i källaren.

Jag skulle kunna tänka mig att hyra ett litet förvaringsfack för att ställa in några flaskor Mikkeller Black och liknande ölsorter som man vill vara säker på att de har lagrats under optimala förhållanden den dagen de öppnas.

18-20 grader! Det är ju i princip rumstemperatur; då kan man ju lika gärna ha dom i en mörk garderob.
Lite svalare får det nog allt vara.

12-14 grader brukar rekommenderas. Klassisk svaltemperatur, alltså. Och den ska variera så lite som möjligt.

Värmen är inte det största problemet.Det största problemet är snabba temperaturväxlingar.
Min ölkallare ar en potatiskallare i ett hus byggt på 40-talet. På vintern är det 13-14 grader varmt,på sommaren är det c:a 20 grader varmt. På grund av att det är tjocka väggar,så temeraturändringen sker långsamt. Förmodligen mognar ölen snabbare och når sin topp vid högre temperaturer. Ingen av de ölsorter som jag har i min ölkallare, som är lagringsbara har blivit sämre.

Ölhälsningar
Sven-David
Lund

Då är nog inte min källare helt fel. 12-14 grader vintertid och ca 16 grader sommartid. Inga snabba temperaturväxlingar där heller.

Sidor