Julölstest

Sydsvenska Dagbladet hade i Söndags ett julölstest.
Svenska Ölfrämjandets guldpinvinnare har provat dem.
Läs mer på www.sydsvenskan.se/jul/article393445.ece

Det vore bra om andra tiningars julölstest hamnade under samma tråd.

Sven-David
Lund

Som vanligt väldigt roligt att läsa andras kommentarer. Bitvis har vi precis samstämmiga smaklökar jag och Håkan E. Solstice d´hiver är en fantastisk öl som jag tror blir bättre med åren i källaren. Kul att spara och dricka på vintersolståndsdagen hur som helst. Twelve Days kommer det bli mera av och St Peter's är en mkt god öl. Sedan finns det saker jag skakar på huvudet åt. Grebbestad t.ex. tycker jag mkt bra om och nog tycker jag att Saint Landelin Spécial Noël är värd mera än en 1:a. Lite väl söt kanske men till gottebordet och osten kan det kanske passa.

Sedan en undring. Meantime Winter Time ska enligt Falköpings Systembolag vara felaktig och tillbakadragen men både Håkan Engström och bolagets egen hemsida har med den. Hur är det med den saken. Någon som vet om dom drog tillbaka helapartiet och fick ut nya flaskor eller om det bara är "ännu icke tillbakadragna flaskor" som man ser i registren.

/Uffe

Öl är kultur
www.karlstromsmalt.se
http://gronahuset.wordpress.com/

Det var väl vissa batchar det var fel på. Provade en häromdagen och det var absolut inget fel på den. Bromma flyg hade den först inne, sen försvann den, och nu är den tillbaka. Så jag gissar att det som finns i butik nu är schysst.

Meantime Old Smoked Bock borde däremot dragits tillbaka (i alla fall min flaska...)

Svar från Systembolagets kundtjänst i samband med julölssläppet:

"Vissa loter av Meantime Winter Time har tyvärr blivit säljstoppade på grund av kvalitetsfel. Det är alltså inte hela sändingen som är stoppad och det är vår förhoppning att resterande loter ska visa sig vara felfria."

Dessutom kan jag inte låta bli att le (och så smått undra)... Håkan Engström sågar Jacobsen och hyllar Solstice d´hiver. Claes G Palander på Östgöta Correspondenten kallar Jacobsen för fynd (och ger det en femma i betyg) medan han sågar Solstice d´hiver längs fotknölarna.

Är verkligen experternas smak så subjektiv? Wink

Ja, det sägs ju att betygen i blindtester justeras när testarna får veta vilka öl det är... Kanske vore det något för främjandet att ta tag i, en stor blindprovning med obligatoriskt inlämnande av recension innan sorterna avslöjas...
Dessutom är det kul att se variationen i bedömningen som exempelvis en hygglig öl som shepheard neames winter ale råkar ut för: 4 i sydsvenskan, 1,9(ej godkänt) på menyse.com...
Klart att bedömningarna är subjektiva, det finns ju ingen riktig "ölier"-utbildning som motsvarande på vinsidan. Innan det formaliseras får man göra som med bio-recensenter... Välja att lyssna på Orvars tips snarare än Nils-Petter.
I fortsättningen blir Göran i alla fall inte min ledstjärna!

Jag kan informera lite om hur Menyses julölsprovning gått till. Vi har provat julöl i två år nu och båda gångerna har vi provat blint. Att prova blint är enda sättet att komma undan förutfattade meningar. Gissningsvis hade Jämtlands julöl fått bra betyg 2007 iställetför att sågas jämt med fotknölarna.

De som provar är en blandad skara. Ölbryggare/öldommare från SHBF, folk som gärna dricker ale och stout på krogen och folk som aldrig skulle köpa något annat än stor stark. Det finns fördelar och nackdelar att göra på det sättet. Fördelen är att alla smakstilar är representerade och nackdelen är att en viss smakstil betygsätts av folk som inte gillar den smakstilen. Men det är svårt att göra något åt. Smak är ju något personligt.

I år var det så många julöl så alla provare provade inte alla öl. Vi delade upp oss i två grupper. Det är kanske inte så rättvist men att prova över 40 öl per man hade inte varit något bra trick.

Angående Shepheard Neames Winter Ale kan jag rapportera att ingen egentligen gillade den men att stor stark-drickarna gav den bäst betyg. Men 2007 hade den bättre betyg och ölen är densamma så vitt jag vet.

En annan öl som är värd att kommenteras är Nynäshamns Mysingen. Ifjol var den extremt spretig och inte alls njutbar, några månader senare däremot var den kanon. Årets Mysingen var mycket bättre, gissningsvis har den fått lagras längre på bryggeriet.

Här är ett test från Menyse som jag hittade idag:

http://www.menyse.com/misc/julolstest/julolstest_2008.html

Och sen en kul grej till:

2 av 5.
Det betyget fick samtliga nedanstående öl i Aftonbladets julölstest 2008 Smile

Anchor Christmas Ale
Corsendonk Christmas Ale
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale
Meantime Winter Time
Midvinternattens Mörker
Nøgne Ø God Jul
Oppigårds Winter Ale
Rudolf Ren Ale
Saint Landélain
Shipyard Longfellow Winter Ale
Tokens Julefröjd
Ølfabrikkens Jule Ale

Den enda som var sämre med 1 av 5 var Falcons Julmumma.

Mvh
Marc Schuterman
Brill & Co

Jag mailade precis aftonbladets testare och frågade honom om hur hans kravprofil på ett bra julöl ser ut. Personligen så anser jag att hans julölsrecension
ska tas med en stooooooor nypa salt då hans smaklökar verkar vara på permission bitvis Smile

Så resten av de svenska öltesten som gett höga betyg till en mängd öl som aftonbladets expert har sågat rejält testar alltså öl enbart för ölmänniskor med år av erfarenhet av "extremöl" ? Intressant logik där. Nåja, svaret var iaf upplysande om än lite trasigt.

Sidor