Filmer om öl och vin

Har precis släppts en film vid namn "Bottle Shock"
http://www.imdb.com/title/tt0914797/
Filmen handlar lite löst om hur Amerikanarna vann en blind vinprovning 1976 som ändrade världens syn amerikansk vin mot fransmännens överlägsenhet i vinvärlden.

Tidigare år kom filmen "Side ways"
http://www.imdb.com/title/tt0375063/
också en vinfilm som fått goda recensioner.

Det enda jag kommer på som handlar om öl är filmen "Beerfest"
http://www.imdb.com/title/tt0486551/
En ganska så dålig film som i princip handlar om att man ska kunna häva i sig öl.

Känns verkligen som att man inte har media/hollywood med sig när man försöker prata om hur pass bra verkligen kan vara och inte bara något som man ska dricka för att bli packad.

Tänk vad som hade hänt om en bra film om mikrobryggerier kom ut, hur skulle människor se på öl då? Skulle man få samma effekt på mikroölskonsumerandet som Side Ways hade på konsumptionen av Pinot Noir mot Merlot.

Någon som annars känner till någon annan film om öl?

Sideways är en helt grym film och väldigt rolig! Exakt så skulle jag gjort en film om öl - om jag kunde. Karaktärerna är riktigt äkta och vinnördiga och det är äkta glädje i deras ögon när de babblar viner, just så som vi babblar öl.

Jag tror inte det finns någon vanlig spelfilm med öltema, i brist på det kan jag föreslå Thirsty Traveler, som är en lättsam serie halvtimmesprogram om bland annat öl. Programledaren Kevin Brauch reser till Belgien, Tjeckien, Alaska m.fl. och besöker bryggerier, snackar öl och studerar humlestörar.
Finns att ladda hem på DC++

TV8 börjar en ny programserie på lördag 19:30; Mellan skål och vägg med Edward Blom

http://www.tv8.se/edwardblom

Ingen aning om han kommer prata om öl eller bara annan alkohol, TV8-sidan gav inga fler ledtrådar. I reklamen för programmet står han iaf. och kollar på glas som det skulle kunna vara öl i, eller något annat som skummar.

Ur tablån för premiärprogrammet:

1930 Mellan skål och vägg med Edward Blom
Svenskt historieprogram från 2009. Edward Blom vet det mesta om mat, dryck och historia. På säsongens första resa tar han med oss till Varberg och berättar om allt från knappen som sägs ha dödat Karl XII till hur man tillverkar Calvados. Dessutom förklarar han varför Tegnér gillade såväl fula städer som fula kvinnor. Del 1. Producerat år 2008.

Jag fick häromdagen ett tips om en ölfilm som i alla fall jag glömt bort: En film om öl med Stellan Skarsgård som Systembolaget producerade 1994. Jag har själv inte sett den, men den ska ha sina poänger.

--
Den största svenskspråkiga ölbloggen? Ofiltrerat.

Hade faktiskt velat se den. Läste lite recensioner eller kommentarer om "filmen" och fick intrycket av att den skulle vara lite rolig att se.

Att den är från '94 lär sätta sin prägel vad gäller ölsorter och syn på öl också!

Absolut en av Systembolagets mest seriösa ölsatsningar. En broschyr kompletterar filmen med historia, tillverkning, öltyper, provning, recept och ett provningsprotokoll.

Man har filmat i bland annat Belgien, England, Tjeckien och Tyskland.

Jag tror att den fortvarande har relevans, men det är klart att filmen inte handlar så mycket om extremöl och mikrobryggerier (man har dock varit hos U Fleků). Kanske dags att se filmen igen.

Artikelnr: 962-1. Tillgänglighet: Längst in i dammiga bokhyllor.

Jag har nu sett igenom filmen igen (några år sedan sist), och den är faktiskt förvånansvärt aktuell idag också.

Systembolaget vill/kan ju inte göra reklam för enskilda märken, så referenser till öl nämner länder/städer och öltyper - men inga bryggerinamn eller ölmärken. Det var nog bara U Fleků som tydligt nämndes, men de säljer ju bara på sin egen krog.

Det enda jag sett som tydligt visar åldern på filmen är flaskor med märkbart gamla etiketter (exempelvis Gammelbrygd 1993).

Det vore kanske läge för Systembolaget att lansera filmen på DVD med en uppdaterad broschyr?

Fram tills alldeles nyligen ingick den iallafall i Systembolagets grundkurs för försäljare - fast kursen har just gjorts om så jag vet inte om den fortfarande visas. Hoppas det, jag minns att den var bra.

Sidor