Öl och ost...

Öl och ost är två ting som jag inte skulle klara mig utan, det är två ting som sägs funka tjockt bra tillsammans. Men vilka ostar tycker ni funkar med öl och tvärtom?

Själv så klara jag inte av en jul utan stilton, pepparkaka och en imperial stout.

Vad sägs om hushållsost och en miller lite?

Mögelost (om man gillar sånt...), pepparkaka och fruktöl, helst söt. Duchesse de Bourgogne (eller liknande) och sill/strömming eller cheesecake. Smakrik kittost och kloster/trappistöl.
Några goda kombos...

Vanlig lagrad hårdost i små tärningar med lite Dijonsenap som dippsås, och t.ex. en Duvel. Mer än så behöver det inte vara.

/H.

Om någon kan matcha öl, ost och annan mat så är det väl belgarna. Några praktiska osttips finns på Kazen van bij ons.

Förslag på läckra kombinationer:

  • Sandwich med färskost och gueuze
  • Starka ostar med trappistöl (dubbel, trippel), klosteröl och rika, komplexa öl
  • Mjuka och krämiga ostar med lätta öl (lager, veteöl, fruktigt och kryddigt öl, alkoholfritt öl)

Till osttärningar kan man servera paprikapulver eller sellerisalt.

En kombination som blivit smått legendarisk i min bekanskapskrets, även bland de som inte har något uttalat ölintresse, är osten Old Amsterdam tillsammans med Young's Double Chocolate Stout. Vi har även testat andra sorters stout, inklusive hembryggd, och de kan funka ganska bra. Ingen annan testad vällagrad holländare mäter sig dock med Old Amsterdam.