TV-reportage om Struise Brouwers och Westvleteren

Häromdagen var det ett underhållande ölreportage på belgisk TV. Det var del 1 i en serie om en flamländsk TV-kändis, Jean Blaute, och engelske Ray Cokes, f.d. MTV-presentatör, som åker runt i Belgien på jakt efter gott öl. Först besöker de ett kapell och en källa som är vigda åt Sankt Arnoldus, som enligt sägnen är bryggarnas skyddshelgon. Det inslaget är inte så vansinnigt intressant. Men sedan träffar de Struise Brouwers hemma på gården. Och till slut får de faktiskt tillträde till trappistklostret i Westvleteren som annars inte tillåter besökare. Det ger ganska sällsynta bilder.

Programmet är dels på engelska med nederländsk textning, dels på nederländska, bl.a. speakerrösten. Det blir roligare om man kan nederländska förstås, men det är inget måste. Bilderna talar för sig själva.

Här eller här är länken. Filen plockas bort efter söndagen 15/3.

/H.

Härligt program - tack för tipset!

PS. Första gången jag var där visste jag inte var jag skulle hämta ut ölen och knackade på den stora dörren. Tror det var Broder Joris som öppnade Wink DS.

Wohoo! Den andra länken funkar fortfarande!

Kul att se, lite besviken på en så toppmodern och troligen helautomatisk anläggning i Westvleteren. Hade föreställt mig något mer hantverksmässigt, oh well.

Programserien går nu (gratis) på kanalen BVN (het Beste van Vlaanderen en Nederland) över satellit (Astra och Hotbird) på tisdagar ca 22:00 och onsdagar ca 10:00. Förra veckan gick första delen (som Hans berättar om) och just nu när jag skriver detta går andra delen om Brussel och Cantillon. Provsmakning av inslag finns på Tournée Générale.

Det finns också en bok utgiven till programserien.

Otroligt kul att få se insidan på Westvleteren klostret
Jag tror de två herrarna hade enormt roligt när de gjorde programserien.
Jag hade iaf haft det.....