Sant eller falskt om belgisk dubbel?

I en ölartikel i det senaste numret av Allt om whisky påstås att en dubbel är en utspädd trippel som sötats och färgats med sockerkulör. Stämmer det att de gör det så enkelt för sig? Finns det isåfall något bryggeri som gör det på " det riktiga sättet", alltså använder annan sorts malt?

Falskt! Denna artikel har redan sågats av Double Bastard Beer Blog under rubriken Fel om öl - igen.

Visst har belgare ett rymligt samvete när det gäller att hälla "saker" i öl (kallas konstruktiv produktutveckling), men samvetet räcker inte till för att späda ut och färga en tripel. HGB för klosterölsbryggare - nej det är omöjligt.

Ölartiklarna i Allt om whisky för mig bara att må illa. Jag begriper inte hur någon kan få betalt för att hitta på så mycket uppenbara osanningar.

Tyvärr så kan det mest osannolika vara sant men just i denna fråga så hoppas jag att det inte är sant men det skulle inte förvåna mig om de stora (ej trapissterna) fuskar för det gör alla de andra stora bryggerierna.

Om man förstår besväret som är att få till den vörtstyrka som krävs för att skapa en trippel och de svårigheter som finns inbegripna med att jäsa den samma så innser man snart att det inte är en öl man sedan väljer att späda ut. Westmalle lär använda både mörkt socker (flytande) och mörk malt för att ge färg, arom och smak. Jag är ganska övertygad om att detta är en gängse metod.