Två detaljhandelsmonopol

Det är svårt att utvärdera ett monopol genom att göra en jämförelse med en konkurrent. Jag skall dock försöka jämföra priser och sortiment på Systembolaget - med Alko i Finland. Några exempel på välkända importerade öl med samma flaskstorlek och innehåll:

Franziskaner Hefe-Weissbier (19,00 kr / 3,13 €)
Red Seal Ale (19,90 kr / 3,41 €)
Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen (24,90 kr / 3,06 €)
Young's Double Chocolate Stout (24,90 kr / 3,68 €)
Chimay Blå (28,30 kr / 3,70 €)
Fuller's Vintage Ale 2008 (59,90 kr / 7,33 €)

Med en kurs på ca 11 kronor per euro, så ser vi att det är klart dyrare i Finland. Ölskatten i Finland är ca 60 % högre än i Sverige, medan momsen är något lägre. Dessutom finns skatt på dryckesförpackningar. Med lägre volymer och oftast längre transporter, så blir det alltså totalt sett betydligt dyrare i Finland.

På sortimentssidan så är antalet produkter hos Alko som väntat färre (grovt räknat hälften, men det är svårt att räkna exakt med olika förpackningsstorlekar och många säsongsvaror som hyllvärmare i sortimentslistan). Med täta varusläpp på Alko, så finns det dock ett ganska brett urval - även om inte alla finns samtidigt.

När det gäller fördelningen, så finns det en relativ överrepresentation (jämfört med Sverige) av några klassiska ölländer (England, Skottland, Tjeckien, och Tyskland) samt av de baltiska länderna. Av svenska bryggerier finns Nils Oscar, Oppigårds (bl.a. Indian Tribute!!!) och Slottskällan representerade.

Det finns ett intressant urval av mörka underjästa öl med mycket som inte finns i Sverige. Systembolaget leder dock klart på extremölen. Är man på jakt efter att prova bra öl, så kan man hitta mycket som inte finns här hemma. Men, var beredd att betala för det.

Slutligen skall Alko ha beröm för tydligare och mer detaljerade produktbeskrivningar.

Priserna på Alko uppfattar jag också som ganska höga jämfört med systembolaget. Det som dock är roligt med Alko är att se vad de har för sortiment. Hittade bl a La Granja Espresso Stout från Nörrebro sist jag var i Finland. Så det jag köpt på Alko har oftast varit sånt som inte systembolaget har t ex:

Carolus Classic (både 33 och 75 cl)
Ayinger Celebrator
Kasteel Bruin
Criminally Bad Elf
Grimbergen Dubbel
Old Engine Oil
Gauloise Bruin
Fullers London Porter