Osjälviskt provningsinitiativ

Robert Lagerström
- lör, 2015-09-12 03:32

Vad gör en ölentusiast som ska flyga hem från USA? Köper så många öl som möjligt för att proppa ned i resväskan förstås.

Just så gjorde Svenska ölfrämjandets styrelsemedlemmar Rick Gordon Lindqvist, Magnus Singerer och Rebecka Singerer när de under sensommaren återvände från San Diego. Men de släpade inte hem alla öl för att dricka dem själva – utan för att dela med sig av!

Målet var nämligen att arrangera en provning för att värva nya medlemmar. Och det gick som smort. Suget blev stort efter de färska humlebrygderna, där biljettpriset inkluderade medlemskap i SÖ. Något som lockade lite extra var den kultförklarade dubbelipan Pliny the Elder.

I mitten av augusti samlades så 50 törstiga själar i puben Hakets källare. Rick och Magnus agerade ciceroner och visade foton från resan på en stor skärm. Stämningen var gemytlig och det kändes nära nog som att sitta hemma i en kompis vardagsrum och titta på semesterbilder.

Medan herrarna berättade om ölmeckat San Diego - och om bryggerier som Russian River, Ballast Point och Poor House – dök det upp två glas framför varje deltagare. Nu gällde det att prova blint och förlita sig på sina sinnen.

Det visade sig att den som formligen osade av citrus och tropiska frukter var Grunion Pale Ale från Ballast Point. Rivalen var kryddigare och syrligare, hade toner av grape, och var Mosaic Session Ale från Karl Strauss, ett öl som förutom mosaic även var bryggt med vetemalt.

I sammanhanget måste det nämnas att amerikanska humlebomber smakar enormt mycket bättre i färskt tillstånd. När vi köper dem på Systembolaget är de minst tre måna- der gamla vilket innebär att en stor del av humlens smakpalett gått förlorad.

Högklassig brygd

Blindtestet fortsatte med en mjuk och balanserad ipa som var mer kryddig än hum- lig. Den visade sig vara Two Hearted Ale från Bell’s Brewery, en brygd som fått högsta betyg på ölsajten Ratebeer. Under tiden gick resan vidare på storbildsskärmen. Medan Magnus Singerer nämnde att han hunnit med att prova hela 428 olika öl under de tre veckorna i USA ställdes de två sista glasen fram. Det ena ölet var enormt välbalanserat, mjukt och gräddigt med en rejäl maltkropp, medan det andra kändes spritigt och hade en något metallisk efterbeska. De flesta deltagarna röstade för att det förstnämnda var Pliny the Elder från Russian River Brewing. Och så var det också – en dubbelipa blir knappast bättre än så. Den senare brygden var Kook från Pizza Port Brewing Company.

När provningen var till ända möttes arrangörerna av en rungande applådåska. Vi tackar dem för ett generöst initiativ som det vore roligt att se andra lokalavdelningar ta efter.

Vi välkomnar också omkring 30 nya medlemmar till Svenska Ölfrämjandet.

usa