Diacetylfråga

Som tämligen ny ölfantast har jag undrat varför jag i allmänhet älskar amerikansk IPA och APA, men ofta blir besviken på de engelska varianterna. Fuller's IPA var jag t ex tvungen att hälla ut. Efter lite surfande undrar jag om det kan bero på att jag är väldigt känslig för diacetyl. Vad tror den samlade expertisen? Kan ni nämna några öl där ni känner en tydlig diacetylarom, så att jag kan jämföra med mina intryck.

Tomas

En del engelska jäststammar producerar diacetyl. Därav smaken...

I tjeckiska pilsner hör diacetyl till smakbilden, och det sägs att diacetyltonen var tydligare förr. Svårt att säga nu dock, eftersom det inte går att jämföra då och nu.

Ur minnet kan jag nämna några öl med tydlig diacetyl:

Kozel Premium Lager 12 - diacetylbomb
Pilsner Urquell - elegant diacetyl, inslag av plast och ozon kanske?
Bernard Světlý Ležák 12° - smörkola
Fullers öl har en del diacetyl, med tydliga smöriga/smörkolatoner...i folkmun även kallad hussmak Smile

Några exempel...

Diacetyl var mycket mer förekommande i öl förr, amerikanska mätningar visar att på 50-talet var halten ibland 100-tals gånger högre än i den typiska tjeckiska ölen är idag. Smörkola kan den beskrivas som ibland. Det intressanta med diacetyl är att tröskeln för att man ska känna den är väldigt låg, men inte hos alla. Bara omkring 30% av oss människor kan urskilja diacetyl. I vissa fall kan viss maltighet (ex Vienna) missuppfattas som diacetyl. En del av smakbilden i engelsk öl ska ha en del diacetyl, men i vissa amerikanska öl som har humlen som huvudsaklig smakbärare så kan detta döljas väldigt bra...

Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg

Hej Thomas, undrar bara lite vad källan är till de mätningar som gjordes på 50-talet. Har ett enormt intresse för kemiska analyser, och speciellt när man kan applicera det på öl.

Vore intressant att se vilka maltsorter som skapar mest diacetyl-smak respektive om det är något annat än just beskan i humlen som gör att denna smak döljs.

Själv uppskattar jag verkligen diacetyl i öl, även om det inte är en absolut favorit.

Såg den undersökningen i en bryggartidning då jag bryggde på Irland för en del år sedan, tyvärr minns jag bara innehållet och har inte kvar den tidningen. Ska kolla upp om det går att spåra den artikeln.

///Thomas Bingebo /// Oceanbryggeriet

Diacetylsmaken finns genomgående i Tjeckisk öl.
Personligen uppskattar jag smaken i måttliga doser.
Den största bidragande orsaken till smaken är val
av jäststam och inmäskningsförfarandet. (Rätta mig om jag har fel)

I Tysk öl finns det ingen diacetylsmak.I Tyskland anser man att
diacetyl är en felsmak som man undviker.

Sven-David
Lund

Hoppar in i den här delen av diacetyl snacket. Att mäskningen ska ha något med diacetyl har jag nog inte hört någon gång. Utan som det sägs ovan så är valet av jäststam en orsak till diacetyl men även i del av själva processen i bryggningen har del i diacetyl halten i ölet. T.ex. om man kyler ett lageröl för snabbt finns risken att ölet innehåller större diacetyl halter, detta brukar motverkas genom att ha en så kallad diacetylrast. När det gäller ale brukar jag säga att det är duktigt att få diacetyl i ölet om man inte vill ha det.

edit:
Kom precis på att jag hört från en bryggmästare att större mängder karamell malt kan luras och få folk att tro att det är diacetyl i ölet.

Själv gillar jag verkligen amerikansk ale men har svårt får IPA, de blir lätt bara beska. Ändå gillar jag Arrogant Bastard som får anses nog så välhumlad.

Engelsk ale smakar för det mesta ingenting eller rent av ogott (för att inte skriva illa). Punk IPA var dock en trevlig överraskning trots att jag varken gillar britter eller IPA normalt sett.

Jag föredrar dock helt klart tjeckisk lager framför tysk så jag tror inte mitt särsmakande beror på diacetyl av den här tråden att döma.

Misstänker att jag inte har så raffinerade smaklökar utan går igång på rejält kraftig smak snarare än subtila undertoner, men jag har bara druckit öl sedan 2006 (!) så jag kanske inte lärt mig än? Smile

Jag tackar för era kommentarer. Jag ska följa med på en ölprovning, så får vi kalibrera och komma överens om huruvida det är diacetyl som dominerar. Tack för förslaget på diacetylbomb.

/Tomas