Skum

Jag borde väl egentligen veta det här men........när man häller upp en öl av typ bitter, pale ale eller IPA, hur stor skumkrona ska man satsa på att få? Har hört olika bud, dels att man ska satsa på ca en fingerbredd, dels att man ska hälla rakt ned i glaset så att det skummar ordetligt.
Jag vet att det ska skumma, det frigör smakämnena, men sen har jag hört att skummet drar åt sig humlearomerna, så isåfall borde det väl inte vara bra om det skummar för mycket?

Prova att ta 2 likadana ölsorter och den ena så stormhäller du, och den andra så tar du det lugnt sen så smakar du av och avgör vad du själv tycker är bäst ? du kommer förmodligen inte tycka det är så stor skilnad men men ..

Det är enkelt! Som DU vill ha det är rätt!
Vi har i Sverige en tradition av att exempelvis pils SKA vara hårt slagen, men vare sig de tjeckiska eller tyska bryggerierna utbildar i den sortens upphällning längre! Vill du ha en slagen öl, säg till när du beställer, eller om du är hemma så är det ännu enklare... Wink
Det viktiga är rena glas, och om du är på krogen, rena ledningar...