Öl- och matprovning

Jag håller på att planera en provning under rubriken "Öl och mat" och tar tacksamt emot tips och idéer från den/de med kunskap om ämnet.

Min tanke är att presentera fem öltyper från fem länder samtliga ackompanjerade av fem smakbitar. Jag vill att samtliga öl ska vara hämtade ur Systembolagets ordinarie sortiment, så att deltagarna enkelt ska kunna återuppleva eventuella smakfavoriter.

Notera att provningen kommer att hållas i en lokal med närmast obefintliga matlagnings- samt varmhållningsmöjligheter, varför jag väljer att i förväg lägga upp varsin provningstallrik.

Jag tänker mig att inleda kvällen med att kortfattat berätta om vad öl är.

Efter detta funderar jag på att servera 1694 Oud Beersel Geuze som aperitif. Tanken med detta är att direkt understryka att öl är så mycket mer än en "stor stark". Denna öl räknas inte in bland de fem, utan kan betraktas mer som kuriosa.

Därefter är planen att servera 1566 Pilsner Urquell tillsammans med parmaskinka på rucolabädd med olivolja, balsamreduktion samt hyvlad parmesan. Ölen får representera Tjeckien.

Sedan lutar det åt 1526 Weihenstephaner Hefe Weissbier samt räkor, aioli och färskbakat bröd. Detta är Tysklands bidrag.

Jag överväger sedan att välja 1525 Sierra Nevada Pale Ale serverad med en grov skiva rostad toast med hemgjord Skagenröra. Jag hoppas här ta död på myten att all öl från USA skulle vara smaklösa.

Efter detta tror jag att det kan vara passande med 1627 Rochefort 10 ihop med en bit Roquefortost. Trappistöl samt Belgien som ölnation presenteras.

Som avslutning ligger 1671 St Peter's Cream Stout med chokladtryffel nära till hands. Att som anglofil inte ha med någon brittisk öl känns otänkbart och denna smakkombination är en personlig favorit.

Vad tror ni om mitt upplägg? Ger det den kanske något ovane öldrickaren en skaplig introduktion på området?

Jag tar tacksamt emot synpunkter samt förslag till förbättringar , för förmodligen finns det en mängd klockrena smakkombinationer som jag inte haft en tanke på...

Intressant... Hoppas dock att den begränsade mängden öl (c:a 10 cl) samt vatten och bröd mellan varje provsmak ska göra att smaklökarna fortfarande är hyfsat vid liv... eller vad tror ni?

Dessvärre verkar det som om provningen redan är fullbokad (över en månad i förväg) så jag kan tyvärr inte lova dig någon plats... Wink

Fler goda råd månntro?

Hej Samuel!

Alla dina förslag om öl till mat verkar fungera mycket väl...utom möjligen ett.

Funkar verkligen en St Peters Stout till en chokladtryffel? Är det inte så att sötman i tryffeln övermannar stouten, och lämnar livsnjutaren med ett "Jaha?"?

Jag kan tänka mig att ett robust och sött Barley Wine kan funka, där den tunga maltsötman balanserar väl med den söta tryffeln.
Bara en känsla jag har...

Tack för din respons!

Vad gäller St Peters Cream Stout i kombination med chokladtryffel så är det en personlig favorit som "upptäcktes" på en öl- och chokladprovning där chokladen var just tryffel, så jag känner mig nog rätt trygg där (även om det naturligtvis är en fråga om personlig smak).

Dessutom är väl "problemet" med just Barley Wine att det för närvarande faktiskt inte finns något sådant i det fasta sortimentet (vilket ju också var ett önskat kriterium)... eller missar jag något nu?

Blir dock rejält sugen på att prova nämnd kombination för egen del, så jag tackar så mycket för tipset! Wink

Nu har jag funderat lite till och kommit fram till följande...

Rochefort 10 byts ut mot Chimay Blå. Detta av två anledningar... Dels är Rochefort 10 en T9-produkt som i de allra flesta butiker måste beställas hem. Dessutom är Chimay Blå som bekant ett par procent svagare än Rochefort 10, vilket väl knappast är någon nackdel med tanke på att det serveras ytterligare en öl. Tack TnT för värdefull synpunkt!

Nu undrar jag om jag bör byta ost eller om Roquefort fortfarande är ett gångbart alternativ? Naturligtvis hade det varit klockrent med Chimayost, men dessvärre lär det bli svårt att få tag på...

Vidare byter jag ut chokladtryffeln mot en hederlig hembakad kladdkaka (med en nypa flingsalt eller två i smeten) och får på så sätt ett mindre sött chokladalternativ till St Peters Cream Stout. Tack Rick för din synpunkt (även om jag valde att behålla St Peters)! Wink

Nå... Finns det fler värdefulla tips där ute?

Saint Agur är en mildare ost och enligt mig bättre. Ge dig absolut inte in på Chimayosten som inte alls passar ihop med ölen.

Jag hade hellre valt (precis som Rick) en barley wine. North Coast Old Stock Ale finns väl tillgänglig nu tror jag. Eller NO Barley Wine, den har inget kollikrav även om den finns i beställningssortimentet.

/Uffe

Tack för den! Saint Agur känner jag till och så kan det mycket väl bli...! Tack! Smile

Vad gäller Barley Wine och choklad är jag själv dock än mer förtjust i kombinationen med Porter/Stout och just St Peters Cream Stout är, som jag tidigare skrivit, en personlig favortit inom "genren"...

Dessutom är varken Old Stock Ale eller NO Barley Wine helt enkla att få tag på för "gemene man" även om den senare mycket riktigt kan beställas styckvis (vilket jag själv tog fördel av härom månaden). Plus att jag har utlovat "fem olika ölstilar från fem olika länder med fem olika smakbitar", vilket fövisso stämmer in på just NO, men som sagt... det är ändå en beställningsvara... Wink

Och rent subjektivt så väljer jag nog ändå att presentera en Porter/Stout före en Barley Wine då det handlar om Grundkurs 1A... Men det är så jag tänker...