Matematisk funktion för ölprovning

Nu finns en matematisk ölprovningsfunktion på nätet. Givet att du gillar ett öl tar funktionen fram förslag på sju andra märken som du då troligen också gillar. Jag vet inte hur den är uppbyggd och har inte hunnit kolla så noga på funktionen, men det låter som en trevlig idé.

http://www.1244.se/olprovning.asp

/Johan
Göteborg

Jag testade lite men det verkar tämligen värdelöst. Jag får inga tips som jag inte redan visste om och hälften av ölen som rekommenderas är jag inte särskilt förtjust i. Beräkningen använder för få indata för att kunna ge några meningsfulla rekommendationer. Med lite bättre träffsäkerhet kanske den skulle kunna bli intressant för nybörjare...

...så får man följande förslag:

> Gillar du Cantillon Gueuze [Spontanjäst öl] 5% kanske du också > gillar:
>
> * Cantillon [Spontanjäst öl] 5%
> * Bintang [Ljus lager] 4,8%
> * Estrella Damm [Specialöl] 4,8%
> * Franziskaner [Veteöl] 5%
> * Oud Beersel [Spontanjäst öl] 6%
> * Beijing [Ljus lager] 4,7%
> * Saxon [Ljus lager] 4,1%

Cantillon och Oud Beersel kan jag förstå, men resten?

/Mats

Gillar du inte Beijing? Lol Tycker du inte den har stora likheter med Cantillon???

Skämt åsido, en dominerande faktor verkar vara alkoholstyrkan. Prova med en stark öl och se vad du får för match.

--
Thomas Nilsson

Gillar du Rochefort 10 [Ale] 11,3% kanske du också gillar:

* Kopparbergs [Ljus lager] 10%
* Arboga 10,2 [Ljus lager] 10,2%
* Gouden Carolus [Ale] 11%
* Chimay röd [Ale] 7%
* Samichlaus Bier [Mörk lager] 14%
* Slottskällans Imperial [Porter/stout] 9%
* Chimay blå [Ale] 9%

Biggrin

Det här låter ju precis som det vi har gjort på www.iglaset.se de senaste tre åren! Fast vi skapar våra rekommendationer baserat på betyg från andra människor som har samma smak som dej, och jag vågar nog påstå att vårt system funkar bättre... Wink

Hej!
Kul att vår ”matematiska ölprovning” har skapat en sådan diskussion. Jag tänkte att jag skulle förklara lite hur funktionen fungerar. Vi har fått ett datamaterial från en kund med för varje ölmärke 18 mätbara parametrar. Dessa kan genom lite trixande reduceras till att beskriva Sötma, Beska och Fyllighet samt syrlighet. Just Sötma, Beska och Fyllighet är ju normala ”storheter” som man brukar beskriva öl utifrån.

Vår funktion bygger sedan på att du säger att du gillar ett ölmärke. Säg med värdena 5,5,5 – vi säger då att det också är troligt att du uppskattar andra ölmärken med värdena 5,5,5. Vi tycker själva att vi lyckats riktigt bra (följ länkarna till systembolagets sida där varje öl beskrivs).

Vi uppskattar nu verkligen den ”kritik” som riktas mot de resultat som vår matematiska ölprovning ger. För vad ni säger är att Beska, Sötma och Fyllighet inte är bra mått när man skall beskriva ett öl. Därför tänkte jag slänga ut frågan vilka andra ”storheter”/mått som ni skulle föreslå att vi kan mäta på ett öl??

Jag vill utöver detta tacka alla grymt bra öl-bloggare som finns där ute. Keep up the good work.

All the best

Wilhelm Landerholm | Queue AB

Ta dessa tre:

Gillar du Rochefort 10 [Ale] 11,3% kanske du också gillar:

* Kopparbergs [Ljus lager] 10%
* Arboga 10,2 [Ljus lager] 10,2%

Sötma och beska kan mycket väl vara desamma men definitivt inte fyllighet som bör ligga i varsin ände av spektrat.

Går ni efter Systembolagets "tårtdiagram" förstår jag att det blir fel. Smile

Först måste jag säga att det finns väl inget som är som en Rochefort 10. I det aktuella fallet är det tyvärr procenten som spökar en hel del.

All the best

\Wilhelm