Utflykt till CAP bryggeri i Bro

Cecilia Hansson
- lör, 2015-09-12 12:41

En dag i slutet av juni åkte ett gäng från ölfrämjandet ut till CAP bryggeri i Bro strax norr om Stockholm. Vädret var på sitt bästa soliga humör, vilket strax smittade av sig på de förväntansfulla ölfrämjarna. Tomas Danko, en av de tre som jobbar i bryggeriet, slog följe med oss redan på vägen ut till bryggriet. Det var bra att ha honom med som vägvisare sista biten från busshållplatsen.

CAP bryggeri började som ett litet kappsäcksbryggeri som fick brygga sitt öl i andras bryggerilokaler. Nu har man hittat en egen lokal mitt ute på landsbygden i Säbyholm i Bro. I byggnaden fanns tidigare en rotfruktstvätt. Det förde med sig att det redan fanns en väl fungerande dränering som passar lika bra för ett bryggeri som för tvätt av rotfrukter. Förutom dagens guide Tomas Danko jobbar även Mattias Hammenlind, bryggmästare med ett förflutet på bland andra Dugges och Sigtuna Brygghus, i bryggeriet – samt Alli McCleary.

 

Ångmaskin på bakgården

Det man möts av först i bryggeriet är en stor bryggarsal. För närvarande finns här fem jästankar på 2 700 liter och tre på 6 000 liter. Redan nu kan man klara av att brygga nästan trehundratusen liter öl per år. I framtiden siktar man på att komplettera med ytterligare sex tankar på 6 000 liter för att kunna nå upp till tre miljoner liter öl per år. I ett hörn står även ett litet prototypbryggverk på 50 liter för experimenterande med nya ölsmaker. Bryggeriet drivs med ånga. Själva ångmaskinen står utomhus på baksidan av bryggeriet och går på gasol.

I ena kortändan av bryggsalen finns ett förvaringsrum för malten. Tidigare tjänade det som tomatkyl. Nu är det ett perfekt förvaringsrum för malt – torrt och fint. Det går åt runt 700 kilo malt per batch. I rummet intill har en amerikansk buteljeringslinje monterats upp. Den ska ta hand om allt: sköljning av flaskorna med koldioxid, utpressning av luft i två omgångar, påfyll- ning, kapsylering, etikettering och märkning med bäst föredatum. Nästan alltid är det någon del i processen som krånglar. Hälften av ölet buteljeras och hälften är på fat. Distributionen sköts genom Cask Norge, och CAP säljer för närvarande mera öl i Norge än i Sverige.

 

Långlagrad lager

Man använder mycket färskjäst och humle-sorter från hela världen – bara som pellets.

Dravet skickas till en gård i närheten som har ett vilthägn. Fem fasta öl finns i sortimentet. Det blir inga suröl men mycket lager. Lagern lagras i 90 dagar. Ingen annan i Sverige tar så lång tid på sig för ett göra ett lageröl.

Efter visningen av bryggeriet fick vi prova några av ölen direkt från tank. Den första var Bohemian Rhapsody, till typen en tjeckisk pilsner. Efter tre veckors lagring hade den nått till runt 3,9 procent. Slutprodukten ska vara på 4,2 procent. ölen var frisk och fruk- tig med lite syrlig maltsötma och lång efterbeska. Nästa smakprov var Kellerbier på fem procent som var i stort sett färdig. Den är bryggd med münchnermalt och hade en tydlig doft och smak av vört samt en del sötma. Allmänt uppskattad bland besökarna. En väldigt färsk havrestout fick vi prova sedan, bryggd bara fem dagar tidigare. Den var rökig med smak av våt kavring och var lite vattnig. Kändes tydligt att den inte var färdig ännu. Efter allt detta bjöds det på korv och hamburgare och flaskölet Exciter Bureaucracy Strength ipa ute i solskenet. Alla var nöjda och belåtna över ölen och den trevliga visningen.

cap